JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Det senaste kvartalet ökade de europeiska komponentdistributörerna sin försäljning med 4 procent jämfört med kvartalet innan, enligt organisationen Idea. Det var andra kvartalet i rad som försäljningen ökade, men fortfarande är det långt kvar till återhämtning.
Efter fem nedåtgående kvartal i rad verkar det nu som om Europas komponentdistributörer lyckats stabilisera sin affärsnivå. De två senaste kvartalen har gått uppåt, må vara med ett fåtal procent per kvartal. Helåret 2009 slutade dock på 21 procents nedgång jämfört med 2008, och 27 procent under 2007, så det är långt kvar innan återhämtningen är ett faktum.

– Vi har mycket att ta igen i Europa för att återta vår position, kommenterar Adam Fletcher, vice ordförande i Idea, International Distribution of Electronics Association, som levererat statistiken.

Att orderingången är större än faktureringen är dock ett positivt tecken. Orderingången under fjärde kvartalet var 16 procent högre än kvartalet innan, och 10 procent högre än motsvarande kvartal året innan. Det är halvledare som ökar, med 20 procent, medan beställningar på passiva komponenter minskade med 8 procent och elektromekaniska komponenter med 3 procent, jämfört med fjärde kvartalet 2008.

Orderingången jämfört med faktureringen, den så kallade book-to-bill ratio, var under fjärde kvartalet 1,04:1, vilket var aningen lägre än under tredje kvartalet.

Ideas statistik bygger på siffror från företag som enligt organisationen representerar 73 procent av den totalt tillgängliga marknaden för elektronikkomponenter i Europa.

MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)