JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 juli 2020 VECKA 28

Rohde & Schwarz breddar med oscilloskop


Det tyska test- och mätföretaget Rohde & Schwarz har gjort sig känt för högkvalitativa radio- och mikrovågsinstrument. För att kunna fortsätta växa ger sig företaget in på ett helt nytt område, oscilloskop.
Projektet startade för fem år sedan och de första produkterna finns nu till försäljning. Det handlar om två familjer, en lite enklare kallad RTM med 500 MHz bandbredd och en mer avancerad kallat RTO med en bandbredd på 1 GHz respektive 2 GHz. Samplingshastigheten är 10 GSa/s, minnet är på 20 MSa/kanal som standard och instrumenten har två eller fyra kanaler.

Prestandamässigt är det inga anmärkningsvärda siffror.

– Vi har 1500 utvecklingsingenjörer så vi är vana oscilloskopanvändare. När vi bestämde oss för att börja utveckla oscilloskop frågade vi dem vad de saknade hos de instrument de använder, säger Roland Steffen som är ansvarig för test- och mätinstrument på Rohde & Schwarz.

Instrumenten i den dyrare RTO-serien har fått en rad innovativa funktioner som nog kommer att väcka habegär. Det gäller framför allt det grafiska gränssnittet som liknar Apples utan att för den sakens skull vara en kopia.

Oscilloskop med pekskärm har visserligen funnits länge men skärmen har primärt använts för att ersätta knapparna. I Rohde & Schwarz tappning går det att elegant flytta runt signalerna, göra mätningar, zooma och skala med fingret. Allt är färgkodat och mycket intuitivt. Dessutom är menyerna grunda.

En annan nyhet är triggern som är helt digital.

– Konkurrenterna använder en analog trigger i en separat kanal. Det blir aldrig lika noggrant som att trigga på den digitala signalen, säger Josef Wolf som är ansvarig för oscilloskopen.

Förutom att sänka jittret öppnar det möjligheter att skapa triggvillkor som inkluderar flera kanaler.

Ytterligare en finess är den aktiva proben som har en liten knapp vid spetsen. Knappen kan programmeras för att styra instrumentet på valfritt sätt.

– Jag förstår inte att ingen kommit på det förut. Du sitter där och har håller i probarna och vill samtidigt ändra något på instrumentet, säger Josef Wolf.

Dessutom innehåller proben en voltmeter.

En annan användbar knapp är ”Undo” som låter användaren backa tillbaka till tidigare inställningar.

I princip görs all signalbehandling i en egenutvecklad asic. Den är tillverkad i en 90 nm-process och med sina 15 miljoner grindar förbrukar den 60W. Då hinner den i princip med att göra all signalbehandling i realtid.

– Våra konkurrenter kan bara fånga in signalen under en halv procent av tiden, sedan måste de behandla data och uppdatera skärmen, instrumentet är i blint under den tiden. Med vår asic har vi ökat fönstret till 10 procent av tiden vilket ökar sannolikheten för att man hittar intermittenta fel med en faktor 20.

Oscilloskop är det största segmentet inom test- och mätområdet där Tektronix är den odiskutabla ledaren. Exakt vilken andel företaget har idag finns det inga officiella siffror på men 2007 skattades företagets andel till 55 procent. Idag är den med säkerhet lägre. Agilent har satsat aggressivt och säger sig ha tagit marknadsandelar varje år. 2007 hade företaget 23 procent. Trea är LeCroy med 13 procent och fyra Yokogawa med 4 procent. Siffrorna kommer från Prime Data och hänför sig till år 2007.

Ingen på Rohde & Schwarz vill säga vilken marknadsandel som företaget siktar på. Men mellan raderna framgår det att målet är högt. Att inte ta åtminstone 10 procent inom fem år skulle vara en besvikelse.

Det är snart 25 år sedan företaget gav lanserade sin första spektrumanalysator. Idag har man runt 40 procent av marknaden.

– Jag hoppas det inte tar lika lång tid för oscilloskopen, säger Roland Steffen.

Priset för den enklare RTM-familjen börjar på 5000 euro och för den dyrare RTO-familjen på 12 000 euro.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)