JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Marknaden för rfid-teknik inom post- och pakethantering väntas växa till 2,5 miljarder dollar år 2021, enligt en analys från Idtechex. På sikt tror analytikerna att över 1000 miljarder försändelser om året kommer att förses med rfid-taggar, vilket gör denna marknad till den näst största för rfid, efter detaljhandeln.
Analytikerna påpekar att pilotstudier pågår inom post- och pakethantering i över 50 länder, och ger drygt 40 exempel från såväl Nordamerika och Europa som från Asien och Mellanöstern.

– Postföretag som ignorerar dessa förändringar kommer att tappa i konkurrenskraft och de leverantörer som bortser från dem kommer att ångra det, skriver Idtechex i sin analys.

Hittills har posten främst använt rfid-teknik för utvärdering och statistikinsamling, och då har bara några procent av försändelserna försetts med rfid-taggar. Nu menar Idtechex att tiden har kommit för mer storskaliga rfid-införanden och pekar på Sydkorea som ett föregångsland. Där har forskningsinstitutet Etri, Korean Electronics and Telecommunications Research institute, demonstrerat en helautomatisk rfid-baserad postal process som hanterar hela kedjan från det att en försändelse läggs på lådan tills den delats ut till adressaten. Jämfört med tidigare streckkodsbaserade system hävdar Etri att rfid ger lägre kostnader, färre fel och kortare leveranstider.

I Sverige, berättar Idtechex, har Posten börjat använda en rfid-baserad paketförpackning som upptäcker om någon försöker öppna paketet och lagrar information om när detta inträffade.

Mer information om rapporten kallad "RFID for Postal and Courier Services 2011-2021" finns här (länk).
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)