JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 15 juli 2020 VECKA 29

Labview nu ännu snabbare

Årets upplaga av det grafiska programmeringsspråket Labview innehåller över hundra nyheter. Den kanske viktigaste är ett nytt steg i kompileringen som ska ge upp till 20 procent snabbare exekveringstid för ett genomsnittligt program.
Användarna av Labview har vant sig vid att få en ny version av programmet en gång per år. Ingen som besökte företagets användarkonferens NI Week i förra veckan blev väl heller besviken över årets släpp, där NI har lagt ner ett mycket omfattade arbete på att förbättra kompilatorn. Operationen inleddes redan förra året när företaget adderade ett mellansteg i kompileringen kallat DFIR, Data Flow Intermediate Representation. I år har man adderat ytterligare ett steg baserat på LLVM, Low-Level Virtual Machine – för övrigt samma open sourceapplikation som även Adobe, Apple och Google använder.

Förändringen är inget som syns utanpå men ska ge en exekveringstid som i genomsnitt är 20 procent snabbare. Störst betydelse har den för realtidsapplikationer och uppgifter som kan delas upp i parallella flöden.

Att företag ber kunderna om förslag på hur en produkt ska vidareutvecklas är snarare regel än undantag idag. Men National Instruments har tagit processen ytterligare ett steg genom att för första gången lyfta fram en handfull av de personer som fått gehör för sina förslag. Via hemsidan ni.com/ideas har 1261 förslag kommit in på hur Labview kan förbättras. Alla personer som registrerat sig kan rösta på förlagen och hittills har företaget valt ut 14 stycken som genomförts. I videosnuttar på NI:s hemsida intervjuas fyra av förslagsställarna om sina idéer och hur det kändes när de första gången såg dem realiserade.

En annan nyhet är att NI tagit fram ett ramverk som förenklar för mindre aktörer att erbjuda egenutvecklade moduler som kan pluggas in i Labview. Ramverket innehåller bland annat funktioner för hur man på ett säkert sätt distribuerar modulerna och tar betalt för dem. Ungefär en tredjedel av modulerna är dock gratis och de övriga kan man testa kostnadsfritt innan man bestämmer sig för om man vill köpa dem. Redan idag finns ett femtiotal moduler på ni.com/labviewtools.

Det tio år gamla samarbetet med FPGA-företaget Xilinx har också fördjupats. För två år sedan lanserade NI en funktion för att importera IP-kärnor skrivna i VHDL-kod för FPGA:er. Den så kallade clipnoden visade sig inte vara helt enkel att använda, så därför lanseras nu en förbättrad variant med namnet IP Integration Node. Den ska förenkla integrationen av IP-block från tredjepartleverantörer och är dessutom fullt ut kompatibel med Xilinx Core Generator vilket ska garantera att alla Xilinx IP-block fungerar som de är tänkta i NI:s FPGA-kort utan att användarna behöver göra någon extra handpåläggning.

Därutöver finns som sagt ytterligare runt hundra andra förbättringar och nyheter i Labview 2010.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)