JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28

Fibersensorer i PXI-format


Fiberoptiska sensorer är okänsliga för elektromagnetiska störningar och kan läsas av på långa avstånd. Men fortfarande är de dyrare än sina elektriska motsvarigheter. Nu kommer National Instruments med den första PXI-enheten som kan kopplas ihop med fiberoptiska sensorer baserade på Braggitter.
Den nya modulen visades upp på användarkonferensen NI Week i förra veckan. Genom att koppla ett antal sensorer efter varandra och sedan hänga upp ena ändan i  taket på utställningslokalen kunde besökarna se hur temperaturen i lokalen varierade med höjden.

Det finns så klart enklare och billigare sätt att göra den typen av mätningar men demonstrationen visade ändå hur tekniken kan användas. Fiberoptiska sensorer kommer dock bättre till sin rätt i miljöer med kraftiga elektromekaniska störningar som till exempel ställverk eller i explosionsfarliga miljöer.

Den nya modulen PXIe-4844 upptar två kortplatser och har fyra optiska kanaler. Varje kanal kan svepas från 1510 nm till 1590 nm (80 nm) vilket innebär att man kan läsa av minst 20 sensorer per kanal. Avståndet till sensorerna kan vara upp till cirka 10 kilometer och den maximala samplingshastigheten är runt tio gånger per sekund.

Modulen har en svept laser och ett justerbart Fabry-Perot filter från Micron Optics. Noggrannheten, repeterbarheten och stabiliteten i våglängden är alla 1 ppm vilket ger en noggrannhet vid temperaturmätningar på 0,1 grader. Instrumentet behöver ingen extern kalibrering eftersom det innehåller en våglängdsreferens med spårbarhet till amerikanska NIST.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)