JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Nästa generations smartmobilprocessorer springer i cirklar kring förra generationen – utvecklingen går mycket fortare än Moores lag förutsäger. Elektroniktidningen har inventerat nyheterna på approcessorfronten.
Dagens omsusade pekdator Apple Ipad kör en Cortex A8-enkelkärna på 1 GHz av Apples egen konstruktion. Men utvecklingen går nu så fort att Apple Ipad mest tjänar som riktmärke när approcessormakarna vill skryta om sina nya kretsars prestanda.

Nvidia – som leder prestandatävlingen just nu med sin A9-dubbelkärna Tegra 2 – siktar på att leda också nästa etapp. Företagets fyrkärna på Cortex A9 har arbetsnamnet ”Kal El” och ska finnas i volymer redan i augusti, vilket betyder att den mycket väl kan finnas i butikshyllan redan 2012. Kal El ska enligt Nvidia ha fem gånger högre cpu-prestanda än Tegra 2. Det motsvarar en Intel Core 2 Duo på 2 GHz – en processor som används i bärbara datorer som lanseras idag. Men med en effektförbrukning på mobiltelefonnivå.

Dessutom skalas grafikkärnorna i approcessorna upp i prestanda med en ännu större faktor. Det betyder exempelvis att fortfarande ganska okända kinesiska processormakaren Rockchip kan skryta med att dess Cortex A8-baserade processor RK 2918, som lanseras nu i Barcelona, har sex gånger bättre grafikprestanda än Apple Ipad.

De tyngsta lanseringarna har en grafikprestanda som ligger ytterligare en faktor 3–4 högre – vilket placerar dem någonstans mellan en Playstation 3 och en Xbox 360. ST-Ericsson Nova A9600 är ett exempel. Den ska finnas i provexemplar i år.

Superprocessorna från Freescale, Samsung, Ambarella, Broadcom, Nvidia och Renesas är dubbel- eller fyrkärnor på Arm Cortex A9. Texas Instruments och ST-Ericsson är de enda som hittills presenterat processorer på Cortex A15 – som är mer komplex och levererar fler instruktioner per klockcykel än A9.

Qualcomm fortsätter att köra sitt eget race med egna varianter av Armprocessorer. Den nya – svaret på A15 – heter Krait och lanseras i en fyrkärna kallad APQ 8064 som ska finnas i provexemplar tidigt 2012.

Supergrafikkärnorna kommer typiskt från Imagination. Men Freescale har en hemlig partner som levererar en kärna kallad GC2000 och gör anspråk på Playstation 3-prestanda. Och Nvidia – som började sitt liv som grafkärnemakare – använder förstås en egen Geforce-kärna.

Processorna som släpps 2012 kommer att följas av processorer med ännu större superkrafter. Nvidia – som döper sina smartmobil- och pekplatteprocessorer efter superhjältar – har gläntat på sin färdplan fram till 2014. Kal El (Stålmannen) följs av Wayne (Läderlappen), Logan (Wolverine) och till slut Stark (Järnmannen) år 2014. Den sistnämnda ska ha 75 gånger högre cpu-prestanda än Tegra 2.

Denna faktor 75 kan jämföras med den uppsnabbning på nära 8 som Moores lag skulle utlova över fyra år.

Nya och kommande superprocessorer, och några av deras föregångare och sidekicks
Superprocessorer
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)