JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 10 april 2020 VECKA 15

Atom-androidIntels Android byggs i Stockholm

Intels dotterbolag Wind River startar ett utvecklingscenter i Stockholm för Android, Googles operativsystem för telefoner och pekdatorer.
Wind Rivers Stockholmskontor är sedan tidigare ett nav i Wind Rivers Androidutveckling. Det har bland annat tagit fram demonstrationstelefoner som Intel använder för att argumentera för att dess processorfamilj Atom kan konkurrera som approcessor i telefoner – ett område som idag helt domineras av Armprocessorer. Ett aktuellt rykte säger att Intel subventionerar pekplattor på Android med tio dollar.

Androidcentret i Stockholm blir Wind Rivers 20:e utvecklingscenter. Andra center finns i Österrike, Kanada, Tyskland, Frankrike, Israel, USA, Rumänien, Kina, Japan och Sydkorea. Sedan Intel köpte Wind River för två år sedan, har Wind Rivers ingenjörskår expanderat med 30 procent.

Wind River må vara Intels egendom, men det betyder inte att dess verksamhet är helt inriktad på Intels x86-arkitektur. För Kina lanserade Wind River i höstas en referenskonstruktion kallad Kunlun för Android på Texas Instruments Armprocessorfamilj Omap, för mobiler i hundradollarsklassen. Wind River samarbetar också med Qualcomm, den idag kanske ledande Armprocessorleverantören för mobiler.

Dessutom gör Wind River även utveckling för Meego, Intels och tidigare även Nokias mobiloperativsystem. Igår figurerade ett rykte om att LG Electronics visat intresse för Meego i mobiler, men detta dementerades – LG är idag bara intresserat av Meego i fordonselektronik.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)