JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Jobs kommande memoarer avslöjar att Apples trendsättande pekplatta Ipad egentligen skulle körts på en Intel atomprocessor istället för den armprocessor Apple använder. Steve Jobs övertalades att utveckla en egen processor, och blev mycket nöjd med friheten det gav.
Det var enligt Jobs kommande biografi ipodchefen Tony Fadell som övertygade Steve Jobs om att Arm var ett bättre val, mot en Steve Jobs som ursprungligen var inställd på att lita på Intel.

Utfallet blev istället att Apple köpte halvledarkonstruktören PA Semi och konstruerade sin egen armprocessor A4. Steve Jobs beskriver att han i efterhand var övertygad om det gjorde att Apple kunde agera snabbare och flexiblare.

– Vi försökte hjälpa Intel, men de lyssnar inte. Vi har berättat för dem i flera år att deras grafik suger, berättar Steve Jobs i den auktoriserade biografin över honom.

– En gång i kvartalet stämde vi möte mellan mig och tre av våra toppkillar och Paul Otellini. I början smidde vi underbara planer – de ville ha ett stort gemensamt projekt för att göra chips för framtida Iphones.

– Men av två skäl valde vi bort dem. För det första att de var så långsamma – de är som en ångbåt, inte särskilt flexibla och vi är vana vid att arbeta snabbt. För det andra ville vi inte lära dem saker som de sedan skulle kunna sprida till våra konkurrenter.

Enligt Intels chef Paul Otellini föll Ipad-samarbetet på att Apple och Intel inte kunde enas om ett pris. Och på att Apple krävde för mycket kontroll över utvecklingen.

Historien är en spännande illustration av den kamp mellan Intel och Arm som just nu utkämpas. Strömsnåla Arm dominerar i telefoner och högpresterande Intel x86 dominerar i datorer. Kampen gäller framtidens plattformar, som blir alltmer mobila – ska de gå på Arm eller x86?

När Apple Ipad valde Arm före Atom valde man batteritid före prestanda. Men ännu viktigare – att döma av Jobs kommentarer – var att det gav mer kontroll över konstruktionens detaljer.  

Vad gäller Intels processorer tillverkar Intel dem själv. Arms ekosystem tillåter betydligt fler arter att frodas. Företaget licenserar ut sina cpu-konstruktioner för vem som helst att bygga processorer av.

På Arm finns därmed betydligt mer konkurrens mellan processorer, och fler idéer och konstruktioner prövas – det utvecklas mängder av olika armprocessorer optimerade för olika tillämpningar. Att välja Arm gjorde det möjligt för Apple att utveckla en processor som var optimerad Ipad och Iphone – istället för att behöva välja en generell atomprocessor från Intel utvecklad för att passa i många olika tillämpningar.

Apple började skissa på Ipad i slutet av 90-talet. I patentansökningar från 2004 finns skisser som börjar likna Ipad och i april förra året släpptes den första ”paddan”.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)