JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 5 april 2020 VECKA 14

Hades ger kraft när temperaturen stiger

Belgiska Cissoid, specialist på temperaturtåliga halvledare, har lanserat en isolerad gate-drivare lämpad för krafttransistorer som arbetar vid mycket höga temperaturer, speciellt snabbswitchande transistorer i kiselkarbid och galliumnitrid. Det är marknadens första i sitt slag, hävdar företaget.
Cissoid är ett fabrikslöst halvledarbolag, avknoppat från Bryssels universitet för elva år sedan, som utvecklar produkter med ett extremt stort temperaturområde. Alla företagets kretsar är specificerade från -55°C till +225°C.

– Men de flesta av våra kretsar fungerar upp till 300°C, ibland till och med upp till 400°C, säger Jean-Christophe Doucet, marknadsansvarig på Cissoid.

Företagets specialiteter är kraftaggregat, signalkonditionering och kraftomvandling, där nykomlingen, döpt till Hades, passar in på den sistnämnda som också är en ny marknad för Cissoid.

Hades är egentligen både en referensdesign och ett utvärderingskort. Som referensdesign kan plattformen skalas att klarar gate-strömmar upp till ±20A, medan den som utvärderingskort kan hantera gate-strömmar upp till ±4A. Båda kan driva två effekt-MOSFET:ar vid busspänningar upp till 1200 V.

Den nya plattformen är konstruerad för att driva krafttransistorer i kiselkarbid (SiC), men den passar även GaN-transistorer och andra krafttransistorer. Den klarar switchfrekvenser upp till 150 kHz och eftersom den tål höga temperaturer kan den placeras nära transistorn, vilket minskar parasitkapacitanserna och parasitinduktanserna.

– Plattformen kan både användas i miljöer där temperaturen är hög, exempelvis i bilar och oljeborrhål, och nära kraftkretsar som ju i sig blir varna när de arbetar, säger Jean-Christophe Doucet.

Cissoid hävdar exempelvis att Hades kombinerat med den senaste generationen SiC-switchar kan ge en kraftomvandlarkonstruktion som når en verkningsgrad över 98 procent även då switchfrekvensen överstiger 100 kHz.

– Med Hades som bas kan man utveckla kraftomvandlare som är fem gånger mindre och lättare än idag, och som dessutom har högre verkningsgrad.

Hades passar att användas i lösningar för exempelvis motorstyrning, batteriladdning och kraftdistribution.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)