JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
ImageANNA WENNBERG:

Satsa nu – snart kommer uppgången

Det finns inte  någon anledning att tro att elektronikindustrin kommer att avvika från sitt naturliga mönster. En alltför flitigt använd handbroms ger negativa ­effekter den dagen proppen går ur.
Osäkerhet präglar elektronikindustrin just nu, både globalt och här i Sverige. Fjolåret såg till en början ut att bli gott, men under resans gång försämrades utsikterna för elektronik­industrin på grund av faktorer som långsammare än ­förväntad ekonomisk tillväxt i USA, skuldkriser i Europa och jordbävningen och tsunamin i Japan. Att slutet på året blev riktigt tufft med längre säljcykler och kortare beställningar, skriver flertalet under på. Även Ericsson bekräftade tesen med en överraskande negativ Q4-rapport som chockade marknaden.

Januari har däremot börjat bra, åtminstone om man ­lyssnar på de svenska inbyggnadskonsulterna. Utvecklingsprojekt som oroliga kunder skjutit framför sig under det ­senaste halvåret har tagit fart främst för att det inte går att hålla igen längre. Företag som AB Volvo i Göteborg, som arbetar med att ta fram en helt ny elarkitektur i sina tunga fordon, måste helt enkelt gasa för att kunna leverera de ­produkter som företaget ska leva på om några år.

Men trots den positiva starten på året är oron och osäkerheten fortfarande överhängande inom elektronikindustrin. Många säger sig vänta på den verkliga lågkonjunkturen.

Samtidigt är det just försiktigheten som kan komma att bli industrins verkliga akilleshäl. Lyssnar man runt bland komponentdistributörer i Europa så visar det sig att deras lager i stort är tomma idag. Ingen vågar binda kapital i tider av lågkonjunktur.

Kombinerar man de allt mer sinande komponentlagren och åtdragna investeringar i halvledarproduktion världen över med en explosionsartad tillväxt för prylar som ­smartmobiler och surfplattor, så är det lätt att inse att ekvationen inte ­kommer att gå ihop länge till. Det ökande utbudet av kommunikationsenheter kräver dessutom än högre kapacitet i näten och således en bred utbyggnad av infrastrukturen.

Risken är tydlig. Och paradoxalt nog är den även återkommande. Elektronikindustrin lever som en jojo – den åker upp och ner med lagom fyraårsintervall. Tittar man i backspegeln så går det också att  konstatera att en dipp i år är helt i sin ordning. Så oron kan tyckas befogad.

Men alla som varit med genom åren bör vara medvetna om att en alltför flitigt använd handbroms också ger negativa ­effekter den dagen proppen går ur. Allokeringar och leveransproblem kommer att dyka upp som ett brev på posten tids nog om industrin inte lättar på handbromsen nu. Företag med långa utvecklingsprojekt har dessutom en lång startsträcka. Ta exempelvis AB Volvo, företaget lider fortfarande av en allt för hård neddragning under den senaste finans­krisen år 2008.

Det finns inte  någon anledning att tro att elektronikindustrin kommer att avvika från sitt naturliga mönster denna gång. Därför bör alla företag i branschen fråga sig om det är läge att vänta på  lågkonjunkturen, eller om det är dags att förbereda sig inför nästa uppgång. Den kommer sannolikt redan till hösten.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)