JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 8 april 2020 VECKA 15

ÅAC siktar på industrin

Uppsalaföretaget ÅAC Microtec ska utveckla en motorstyrenhet för borriggar i gruvor och på oljeplattformar tillsammans med schweiziska CSEM. En första produkt beräknas vara framme under nästa år.
Den svensk-schweiziska duon ska utveckla en motorstyrenhet som klarar mycket höga temperaturer, över 200°C, liksom andra besvärligheter som exempelvis vibrationer. Den ska också vara liten, mindre än 20 mm i diameter, samt kunna placeras mycket nära motorn som den ska styra.

Utvecklingen sker inom ramen för EU:s Eurostarsprogram, vars syfte är att stimulera forsknings- och utvecklingsinitiativ mellan små och medelstora företag och organisationer inom EU och Eureka. Projektet löper över 24 månader.

– Men vi satsar på att komma framåt snabbare. Vi har redan motortillverkare som står redo och vill testa produkten i fält, berättar Johan Bäckström, säljansvarig på  ÅAC Microtec.

Planen är att de första produkterna ska finnas framme för pilottest under 2013.

Utvecklingen ligger i linje med ÅAC: strategi att ta sin miniatyriserade och robusta elektronik till en bredare kundkrets, utanför rymdindustrin.

– Jag jobbar med just det, att ta rymdtekniken till industrikunderna. Vi har många sådana projekt på gång, men de är inte officiella ännu, säger Johan Bäckström.

Produkten kommer att byggas runt ÅAC:s egenutvecklade feltoleranta 32-bitars Openriscprocessor samt en avancerad DC/DC-omvandlare som även den är egenutvecklad. Kraftomvandlaren – en så kallad POL-omvandlare (point-of-load) – är helt ny och utvecklad med finansiering från Rymdstyrelsen.  

Schweiziska CSEM – kort för the Swiss Center for Electronics and Microtechnology – ska bidra med erfarenhet kring motorstyrning och systemintegration, vilket bland annat inkluderar algoritmer för sensorlös motorstyrning.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)