JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 13 juli 2020 VECKA 29
Juryn vågade inte sätta ner foten angående huruvida användandet av Java i Android var skäligt bruk eller inte ur upphovsrättslig synvinkel. Nu går rättegången vidare till patentdelen av Oracles anklagelser om IPR-brott.
Jo, Google har använt Oracles programspråk Java på ett  sätt som inkräktar på Oracles upphovsrätt. Det meddelade juryn i San Francisco i går.

Men det är oklart vilken betydelse juryns mening har.

Det finns två stora reservationer. För det första kan intrånget ha varit skäligt. Juryn har inte nått enighet om detta, och lämnar inget besked. Det betyder att Oracle ännu inte fått någon grund för att kräva ersättning från Google.

För det andra är det inte säkert att upphovsrättsskyddet för Java fungerar på det sätt som Oracle önskar, det vill säga om det överhuvudtaget är juridiskt möjligt för Google att begå det upphovsrättsbrott som juryn nu meddelar att Google begått. Den frågan har domaren bestämt att han själv ska besvara. Och det har domaren inte gjort ännu.

Om han säger nej går Google fri. Juryn var instruerad att utgå från att svaret var ja.

Det enda juryn ger klart besked om är nio (9) rader programkod som Google sedermera tagit bort. Här gjorde Google oskäligt intrång. Ersättningsbeloppet bedöms ligga på högst 150 000 dollar.

Juryn bifogar en egen kommentar till sitt utlåtande. också den en smula motsägelsefull. Google hade enligt juryn goda skäl att tro att det inte behövde teckna en licens för att använda Java. Å andra sidan har Google inte bevisat att det var av det skälet som företaget valde att inte teckna licens.

Juryn meddelade sin dom efter två veckors rättegång följd av 25 timmars överläggning.

Rättegången övergår nu till att titta på huruvida Google begått patentintrång. Två patent ska granskas. Här anses betydligt mindre pengar stå på spel.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)