JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 1 april 2020 VECKA 14

tco certifiedTCO-märkningen fyller 20

För att få IT-industrin att ta fram produkter som var säkrare för användarna och samtidigt sänka produkternas energiförbrukning lanserades TCO-märkningen år 1992. Idag finns märkningen för sju olika produktgrupper, bildskärmar, bärbara datorer, läsplattor, stationära datorer, allt-i-ett datorer, projektorer och headsets.
– Att få IT-produkter och dess produktion mer hållbara är viktigare än någonsin. Från att ett fåtal använde datorer på kontor till att vi idag ofta har flera datorer både privat och i arbetet så ökar också utmaningarna för industrin att tillverka och erbjuda produkter som möter hållbarhetskrav under hela livscykeln, säger Sören Enholm, vd på svenska TCO Development, i ett pressmeddelande.

Märkningen ställer olika krav på förbättrad energieffektivitet, bland annat att det finns en knapp för ”sleep mode” på bildskärmar. TCO Development uppger att de fått ned de elektromagnetiska fälten på bildskärmar till hela 24 gånger lägre värden samt att helt eliminera statiska fält från skärmarna.

Företaget var först med att ställa krav på att farliga ämnen och kemikalier skulle bort eller reduceras, till exempel drev TCO Development redan 1992 frågan om krav på eliminering av klorerade och bromerade flamskyddsmedel med hjälp av Naturskyddsföreningen. Det fanns också tidigt krav på att reducera farliga ämnen som bly, kadmium, kvicksilver i IT-produkter.

Förutom miljöaspekterna ställer TCO Development krav på god synergonomi och låg energiförbrukning hos produkterna.

Idag finns mer än 8700 IT-produkter över hela världen som är certifierade enligt TCO Certified.

– Vi är mycket stolta över hur TCO Certified har utvecklats till den hållbarhetscertifiering som den är idag, och att vi fortfarande är med och påverkar både IT-produkter och hela IT-industrin, säger Sören Enholm.

TCO Development ägs av TCO, Tjänstemännens Centralorganisation. Huvudkontoret finns i Stockholm och lokalkontor i USA och Asien.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)