JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 12 augusti 2020 VECKA 33

Cybaero lyfter med amerikansk UAV-jätte

Linköpingsföretaget Cybaero, som utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar, fördjupar samarbetet med amerikanska Aerovironment, som anses vara världens främsta UAV-företag. Det amerikanska företaget tecknar två konvertibla lån om 10 miljoner kronor vardera i Cybaero, samt köper ytterligare förarlösa helikoptrar från det svenska företaget.
Samarbetet mellan Cybaero och Aerovironment startade i våras, då det amerikanska företaget köpte två APID 60-system avsedda för demonstration. APID 60 är en autonom förarlös helikopter utvecklad av Cybaero.

Först nu har det blivit officiellt att det var Aerovironment som köpte vårens helikoptrar. Samtidigt investerar företaget ytterligare totalt cirka 30 miljoner kronor i Cybaero i form av konvertibler och ytterligare tre APID 60-system.

– Aerovironment kommer att använda Cybaeros nuvarande produkt APID 60 i de UAV-system man kommer att sälja till USA:s försvarsmakt och till andra statliga och privata kunder i USA, men även till andra kunder på strategiskt viktiga marknader, säger Leif Erlandsson, vd på Cybaero i ett pressmeddelande.

Aerovironment är världens i särklass största leverantör av mindre ofta handstartade UAV:er. Hittills har företaget levererat över 22 000 farkoster, främst inom USA och NATO men även till det svenska försvaret.

Cybaeros APID 60 klassas som en större UAV. Den är designad för att bära laster på upp till cirka 20 kg och har en högsta tillåten startvikt på 160 kg.

– Genom sin förmåga till vertikal start och landning, sin större kapacitet, sin användarvänlighet och låga LCC-kostnader (Life Cycle Cost) kommer detta system att bli ett fantastiskt tillskott till vår UAV-familj, säger Roy Minson, ansvarig för Aerovironments UAV-verksamhet i ett pressmeddelande.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)