JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 25 maj 2020 VECKA 22

ST och TI ger svenska Thingsquare högsta betyg

Det lilla svenska uppstartföretaget Thingsquare får draghjälp av några av världens största halvledarföretag. I dag blev det klart att både ST Microelectronics och Texas Instruments ska använda open source-programmet Thingsquare Mist för sina Internet of Things-plattformar.
– Ett genombrott för oss, säger Thingsquares vd Roger Bergdahl till Elektroniktidningen.

Internet of Things handlar om att göra elektroniska prylar tillgängliga över internet. Små, strömsnåla styrkretsar och radiokretsar byggs in i elmätare, lampor och annan elektronik och programmeras för att kommunicera med en smartphone eller annan styrutrustning över internet.

Och alla prylarna får sitt eget IP-nummer tack var det nya internetprotokollet IPv6, som räcker till alla de miljarder nya prylar som väntas bli uppkopplade mot internet.

Thingsqare Mist är ett program som utvecklats för just detta ändamålet - ett minimalt, strömsnålt operativsystem som gör att produkter med enkla processorer och små minnen kan kommunicera via internetprotokollet utan att gå omvägen via en lokal server.

Företaget Thingsquare bildades så sent som i somras av programmeringsgeniet Adam Dunkels, Roger Bergdahl och Fredrik Österlind.

Adam Dunkels är företagets chefsarkitekt, Roger Bergdahl företagets ved och Fredrik Österlind företagets teknikchef.

Adam Dunkels hade då tolv år som forskare på dataforskningsinstitutet Sics bakom sig och gjort sig ett världsnamn med operativsystemet Contiki, som bygger på öppen källkod.

De tre kollegerna ville göra en "produkt" av Contiki och skapa kommersiella tjänster runt Internet of Things. Den nya programvaran, som bygger på Contiki, döptes till Thingsquare Mist.

Först i dag, den 12 mars, släppte man källkoden fri för gratis nedladdning på Thingsquares webbplats.

Samtidigt gick ST Microelectronics och Texas Instruments ut med nyheten att man integrerat Thingsquare Mist i några av sina hårdvaruplattformar för Internet of Things.

Texas Instrument erbjuder Mist på tre plattformar - CC2538, C1101 och CC1120 - och ST Microelectronics på den nya radiokrets Spirit 1 tillsammans med styrkretsen STM32L.

- Thingsquare Mist gör så att Spirit 1-baserade trådlösa sensornätverk kan ansluta till internet under en-GHz-bandet, säger ST Microelectronics chef för RF Business Units Marcello San Biagio, i ett ett pressmeddelande.

För Thingsquare är samarbetena med ST och TI ett kvitto på att man lyckats.

– Vårt mål är att Thingsquare Mist ska bli defacto-standard för Internet of Things-lösningar. Thingsquare Mist bygger på öppna internetstandarder som IPv6, RPL och 6lowpan. Det är vi i praktiken ensamma om i dag, säger Roger Bergdahl.

Thingsquares mål är nu att få spridning på Thingsquare Mist så att företag söker kontakt för att få hjälp att bygga applikationer, gå på kurs eller ansluta sig till Thingsquares nya  molntjänst.

– Ja, vi erbjuder molnbaserad lagring av Internet of Things-data. Det är en form av prenumerationstjänst, som troligen blir vårt enskilt största affärsområde, säger Roger Bergdahl.

Läs också Elektroniktidningens intervju med Adam Dunkels efter elektronikmässan i Las Vegas i januari när han lättar på förlåten om Thingsquare Mist. (Länk)
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)