JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 24 september 2020 VECKA 39

Svensk helikopter får lyftkraft av amerikan

Linköpingsföretaget Cybaero, som utvecklar och tillverkar obemannade helikoptrar, får ytterligare förtroende från amerikanska Aerovironment. Det amerikanska företaget – som är världensetta inom  UAV:er – lägger en beställning värd drygt 20 miljoner kronor på förarlösa helikoptrar.
I slutet av förra året tecknade Aerovironment två konvertibla lån om 10 miljoner kronor vardera i Cybaero. Likaså köpte företaget svenska förarlösa helikoptrar för cirka 10 miljoner kronor (länk).

Nu är det dags för ytterligare en köprunda. Den färska ordern på drygt 20 miljoner kronor omfattar för första gången leverans av obemannade helikoptrar som ska användas i fält. Tidigare beställningar har enbart avsett demosystem. Helikoptrarna ska levereras under detta år.
 
Aerovironment är världens i särklass största leverantör av mindre ofta handstartade UAV:er. Hittills har företaget levererat över 22 000 farkoster, främst inom USA – där företaget har en marknadsandel på hela 85 procent – och till Nato, men även till det svenska försvaret.

– Enbart den amerikanska marknaden utgör ungefär halva världsmarknaden för obemannade flygfarkoster. Det är en marknad där vi knappast kunde ha kommit in utan Aerovironment. De är den idealiska partnern på dessa marknader, säger Leif Erlandsson, vd på Cybaero i ett pressmeddelande.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)