JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Teknikduo ska göra Intel mobilt

Intels styrelse valde att satsa på interna veteraner, en man och en kvinna, när man bestämde sig för vilka som ska leda företaget in i framtiden och den mobila världen. Både Brian K Krzanich och Renée J James har jobbar i decennier på Intel.
Spekulationerna om vem som skulle efterträda vd Paul Otellini har pendlat mellan säkra kort ur Intels egen veteranpool och en outsider som skulle kunna skaka om Intel och bryta beroendet av den tynande pc-industrin.

Men styrelsen tog det säkra för det osäkra och valde två Intel-veteraner att dela på ledarskapet.

Brian K Krzanich, som började på Intel som ung kemiingenjör redan 1982 och som byggt upp Intels moderna chipproduktion, blir chief executive officer från den 16 maj.

Från samma datum blir mjukvaruspecialisten Renée J James Intels president och kommer att dela executive-kontoret med Brian Krzanich.

Enligt New York Times slogs de om samma jobb och hade pratat ihop sig om att de skulle vilja arbeta tillsammans oavsett vem som fick jobbet som CEO.

Brian Krzanich blir den sjätte vd:n i Intels historia. Han började på Intel som 22-årig processingenjör och stakade ut en spikrak karriär åt sig inom Intels produktion och teknikutveckling.

Han har varit fabrikschef för flera av Intels halvledarfabriker och han har varit ansvarig för införandet av de nya processgenerationerna genom Intels hela produktionsorganisation. I januari 2012 blev han operativ chef för hela Intel-organisationen med 50 000 anställda.

– Brian är en stark ledare med passion för teknik och en djup förståelse för affärer. Han har den rätta kombinationen av kunskap, djup och erfarenhet för att leda Intel genom denna period av snabb teknikutveckling och förändring av hela industrin, säger styrelseordföranden Andy Bryant i en kommentar.

Medan Brian Krzanich kommer från Intels hårdvarusida kommer hans nya parhäst Renée J James från mjukvarusidan. Hon har varit högsta chef för Intels mjukvarudivision med dotterföretag som Havok, McAfee och Wind River.

Utmaningen för den nya ledarduon är att skapa en stark position för Intel i den mobila världen. Intel är världens största halvledartillverkare med pc-industrin som största kund, men det är en krympande marknad.

På mobiltelefoner och andra mobila prylar är Intels position inte alls lika stark och det är den marknaden som växer.

Men Brian Krzanich är inte orolig. Han har i intervjuer sagt att det som gjort Intel stort inom pc- och server-världen kan göra  Intel ännu starkare i mobil- och molnvärlden.

På måndag släpper till exempel Intel en ny version av sitt strömsnåla Atomchip, anpassat helt till kommunikationsprylar är Intels ställning är svag.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)