JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Tokras för pc-försäljningen

Analysföretaget Gartner noterar det största försäljningsraset någonsin för traditionella persondatorer under första kvartalet i år. Köparna väljer bort vanliga datorer som inte har pekskärm.
Trenden har varit tydlig länge - datorköparna väljer bort traditionella pc-datorer till förmån för surfplattor med pekskärm.

Under första kvartalet i år rasade försäljningen av konventionella datorer med 24,6 procent och bärbara med 13,8 procent i Europa. I snitt föll pc-försäljningen med 20,5 procent, enligt Gartners senaste rapport.

Värst drabbades HP och Acer, de två största pc-tillverkarna. Där blev raset över 30 procent för var och en.

Däremot lyckades både Lenovo och Apple öka sin försäljning.

Raset i pc-försäljningen har blivit ett problem för halvledartillverkarna, i synnerhet Intel som är den största leverantören av processorer till pc-industrin.

Intel får nu en ny ledning som ska ta sig an problemet och lotsa Intel in i den mobila världen där tillväxten i dag sker. I morgon tar de två Intel-veteranerna Brian K Krzanich och Renée J James över rodret efter Paul Otellini (länk).

Gartner rapporterar också om utvecklingen på marknaden för smarta mobiler och kampen mellan giganterna Samsung och Apple och de två operativsystemen Android och Apple IOS.

Enligt analysföretaget sålde Samsung nära 65 miljoner smartphones under det första kvartalet i år. Samma period förra året låg försäljningen på drygt 40 miljoner enheter.

Det koreanska bolaget har nu 31 procent av marknaden med Apple på andra plats med 18 procent. LG, Huawei och ZTE har marknadsandelar på mindre än 5 procent och Nokia hamnar först på tionde plats.

Bland operativsystemen rusar Android från konkurrenterna. Googles operativsystem fanns i tre av fyra sålda smarta telefoner under årets Q1 medan Apples iOS backar till 18 procent.

Microsofts operativsystem, som bland annat finns i Nokias smarta telefoner, ökade med 1 procentenhet till 2,9 procent av världsmarknaden.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)