JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Jolla släppt men mystiken är kvar

I går var det fest i Helsingfors på "Jolla Love Day" när finländska mobiltillverkaren Jolla för första gången visade upp den nya mobilen och operativsystemet Sailfish. Men en viss mystik kvarstår.
"Jolla" är en tunn smartphone med 4,5-tumsskärm, dubbelkärnig processor, 16 GB lagringsutrymme, 8-megapixelkamera, 4G/LTE-modem och prissatt till 399 euro.

Telefonen ska byggas i Kina och de första leveranserna ska komma under fjärde kvartalet i år.

Exakt vilken upplösning som skärmen har inte avslöjats liksom en del andra tekniska data.

Den riktigt stora nyheten är operativsystemet Sailfish, som är en vidareutveckling av Nokias operativsystem Meego, som Nokia övergav efter bara en mobilmodell, den hyllade Nokia N9.

När Nokia gick över till Microsofts operativsystem Windows tog teamet bakom Meego sitt pick och pack och startade Jolla och utvecklade Sailfish.

Den stora nyheten med Jolla är operativsystemet Sailfish som är Androidkompatibelt, vilket gör det möjligt att ladda ned appar från Android Market.

Den mest spektakulära nyheten är att mobilen består av två delar som sitter ihop på ett övertydligt sätt för att markera att den består av en utbytbar baksida fylld med elektronik som kommunicerar med operativsystemet i den främre halvan.

När man byter den bakre delen, lanserad som "The Other Half", till en annan färg kan man också förändra mobilens gränssnitt. Också kameran sitter i den bakre delen.

Se Jollas teknikchef och förre vd Marc Dillon presentera Jolla på den amerikanska sajten Engadget. (Länk)
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus