JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 20 september 2020 VECKA 38

Elektronikförbudet på flyget kvar över sommaren

Alla väntar på att den amerikanska flygmyndigheten FAA ska lätta på förbudet mot elektroniska prylar på flyget under start och landning. Men det ser ut att dröja till långt in på hösten innan det blir något.
I september förra året gick FAA ut med ett pressmeddelande om att man arbetar med riktlinjer som kan hjälpa flygbolagen att tillåta mer användning av elektronik i flygplanen.

Redan under hösten skulle man påbörja en kartläggning av vilka regler som de olika flygbolagen har och samtidigt undersöka hur portabel elektronik kan påverka flygplanens egen elektronik (länk).

Arbetet beräknades pågå i sex månader men har blivit försenat.

Tidningen The Wall Street Journal skriver i en artikel att de 28 medlemmarna i arbetsgruppen har kommit fram till en gemensam syn på hur nuvarande restriktioner ska kunna lättas men att det slutliga beskedet kommer först i september. (Länk)

Det handlar dock inte om att lätta på förbudet att ha mobiltelefonerna påslagna under flygningen eller att surfa på internet med bärbara datorer. Det var förutsättningen redan när kommittén började arbeta med elektronikfrågan.

Fokus har legat på sådant som elektroniska läsplattor, typ Kindle, dataspel, se på film i dator eller mobilen eller lyssna på musik.

Det var när mobiltelefoner började bli allt vanligare som det infördes ett totalförbud för konsumentelektronik på flygplan under start och landning, eller egentligen under flygning under 10 000 fot då radiosändarna i mobilerna gör febrila ansträngningar för att nå basstationerna på marken och då kan påverka flygplanets egen elektroniska utrustning.

Den amerikanska motsvarigheten till Post- och telestyrelsen FCC gillade inte oregistrerade radiosändare i luften och fick den amerikanska transportmyndigheten FAA att utfärda ett förbud.

Samtidigt förbjöds också andra elektroniska prylar som bärbara datorer och spelkonsoler.

Men i takt med att mängden elektroniska prylar växt har förbudet blivit ett problem för flygbolagen, som pressas av missnöjda passagerare.

Problemet för den 28-hövdade kommittén, som består av representanter för flygbolag, mynidgheter, elektronikindustrin och även företaget Amazon som står bakom världens populäraste e-bok Kindle, är att det hela tiden kommer nya prylar som måste granskas.

Vad säger om Google Glass, Apple I-watch eller Nikes elektroniska träningshjälp Nike Fuelband? Ska stewarden säga: Var god stäng av era glasögon?

En annan aspekt, som inte har med elektronik och radiosändare att göra, är faran för att bärbara datorer kan bli flygande projektiler om det inträffar något oväntat – antingen i luften eller på marken. Det är också en fråga som är uppe på kommitténs bord.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)