JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Billigt experimentkort för Xilinx systemkretsar

Kombinationen FPGA och processor är gammal och välbeprövad men vad händer när man slår ihop de två i en och samma krets? I Xilinx tappning heter produkten Zynq och nu finns ett billigt kort kallat MicroZed som ger möjlighet att testa kretsen.
Kortet kommer från distributören Avnet och är en nedskalad version av ZedBoard som lanserades för ett år sedan. Därmed har också priset kunnat halveras från 399 dollar till 199 dollar.

Tanken med bägge korten är att göra det enklare att testa hur Zynq fungerar och vad som händer när man flyttar uppgifter mellan FPGA-delen och de två A9-kärnorna. Tillsammans med olika expansionskort går det att bygga hela prototypsystem. Blir designen lyckad kan Avnet ta fram skräddarsydda varianter.

Lämpliga områden för Zynq är bland annat kamerasystem, test- och mätprodukter, motorstyrning och mjukvarustyrd radio.

ZedBoard har en Zynq 7020 med 85k uppslagstabeller medan MicroZed har den mindre 7010 med 28 k uppslagstabeller. Bägge har dubbla Cortex A9.

Förutom FPGA:an har MicroZed 1 GByte DRAM, 128 Mbit flash liksom en SD-kortsläsare. För kommunikation med omvärlden finns 10/100/1000 Ethernet, USB 2.0 liksom 100 konfigurerbara in- och utgångar.

Kortet har också en lysdiod och en tryckknappar.

Förutom själva kortet innehåller utvecklingspaketet en microUSB-kabel, ett µSD-kort på 4 Gbyte och Xilinx utvecklingsverktyg Vivado (Webpacversionen).

Mer information och ett användarforum finns på zedboard.org
MER LÄSNING: