JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 25 september 2020 VECKA 39

Elbilsparad i Frankfurt nästa vecka

Den tyska bilindustrin kommer att visa upp hela sitt register när det gäller elbilar och plug-in-hybrider när Europas största bilmässa öppnar nästa vecka. Men också Volvos nya sporthybrid kommer att väcka uppmärksamhet.
De mest spännande nyheterna när det gäller elbilsteknik och plug-in-hybrider kommer i dag från den tyska bilindustrin.

På 2013 Frankfurt Auto Show kommer Audi, BMW, Mercedes Benz, Opel och Volkwagen att rulla fram allt vad de har i elbilsväg, både produktionsfärdiga bilar och konceptbilar.

Mässan öppnar för publik den 12 september med förbundskansler Angela Merkel som invigare, men redan på tisdag den 10 startar mässan för journalister.

Här är de väntade el- och plugin-nyheterna i bokstavsordning:

Audi
visar för första gången upp sin spektakulära plug-in-hybrid Quattro Sport E-Tron Concept.

BMW visar upp sin nya helelektriska, lilla BMW i3 som väntas gå i produktion nästa år.

BMW ställer också ut sin formmässigt spektakulära plug-in-hybrid BMW i8 med 270 kW totaleffekt som ger en acceleration från noll till hundra på 4,5 sekunder.  Pris på gatan cirka 1 miljon kronor när den kommer i produktion 2015.

BMW visar också upp plug-in-hybrid-konceptbilen X5 eDrive. Den får inte ha ett i framför modellbeteckningen eftersom den inte är en lättviktsbil.

Mercedes-Benz är klar med sin stora S500 Plug-In-Hybrid som ska börja säljas nästa år. Den har en elräckvidd på 30 km, en bränsleförbrukning på 30 liter per 100 kilometer samt utrustad med extern snabbladdning. Det totala kraftpaketet är på 325 kW, varav elmotorn är på 80 kW. Det ger en acceleration från noll till hundra på 5,5 sekunder.

Opel
visar upp en måsvingedesignad konceptbil som fått namn efter den gamla storsäljaren Opel Monza. Opel har tagit drivlinan från seriehybriden Opel Ampera men valt en lien trecylindrig 1-litersmotor som räckviddsförlängare. Förbränningsmotorn går på naturgas.

Peugeot kommer till Frankfurt med den bensindrivna fullhybriden 208 Hybrid FE som man tagit fram tillsammans med oljebolaget Total.

Range Rover visar upp de båda dieseldrivna hybridbilarna Range Rover Hybrid och Range Rover Sport Hybrid med ett egenutvecklat hybridsystem.

Toyota
kommer med nya konceptbilen Yaris Hybrid-R med en förbränningsmotor och två elmotorer. Det ger en sammanlagd effekt på 300 kW. I konceptet ingår också en supercap som tar vara på bromsenergin.

Volkswagen döper hela sin utställning till Electrifying moments. VW visar bland annat upp de produktionsfärdiga elbilarna e-up och e-Golf.E-up har uppmärksammats för sin extremt låga energiförbrukning, bara 11,7 kWh/100 km. Det kan jämföras med Nissans storsäljare Leaf, som drar 17,3 kWh. E-Golf drar enligt VW:s uppgifter 12,7 kWh per 100 km.

Volvo Cars kommer till Frankfurt med sin uppmärksammade konceptbil Concept Coupe, som lånat sina yttre drag från legendariska P1800, ritad av likaledes legendariska Pelle Pettersson. Under huven sitter en motor ur den nya fyrcylindriga enhetsmotorfamiljen, kompletterad med både kompressor och turbo. Tillsammans med eldrift på bakaxeln får man en sammanlagd effekt på 294 kW och ett vridmoment på 600 Nm.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)