JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 5 april 2020 VECKA 14

Ger smidig laddning av bilbatteriet

En enkel men robust arkitektur som kan hantera både passiv och aktiv cellbalansering av litiumjonbatterier är vad österrikiska AMS utvecklat. Kretsen AS8506 är genombrott, hävdar företaget.
– AS8506 är ett genombrott i cellövervakning, inte en inkrementell förbättring jämfört med tidigare kretsar för cellövervakning, utan en helt ny metod, säger Manfred Brandl, ansvarig för batterier inom företagets fordonsverksamhet.

AMS – tidigare känt som Austriamicrosystems – har under de senaste åren försökt tonat ner sin foundryverksamhet och istället börjat mäta sig med de klassiska analogföretag. Den nylanserade kretsen, AS8506, är ett typexempel på detta.

Nykomlingen är tänkt för distribuerad cellmonitorering och -balansering av stackade celler i moduler. Den kan hantera både passiv och aktiv balansering autonomt. Likaså kan den stödja ett styrkretsbaserat system via ett SPI-gränssnitt.

I konventionella cellbalanseringssystem kör en extern styrkrets en avancerad algoritm för att beräkna hur olika celler måste balanseras, hävda Ams. Den egna kretsen styr istället balanseringen lokalt. Det krävs ingen kraftfull värdprocessor, komplex algoritm eller känslig kommunikationslänk för hanteringen, menar AMS.

AS8506 kan jämföra upp till sju olika cellspänningar mot en intern eller extern referens med en noggrannhet på 1 mV. Den uppmätta cellspänningen kan även digitaliseras med en noggrannhet på 5 mV, varvid resultatet kan rapporteras till en värdprocessor.

Den aktiva och passiva cellbalanseringen använder nästan samma krets, utom att den aktiva balanseringen kräver en extra flyback-transformer. Styrkretsen är integrerad i AS8506.

Två externa NTC-sensorer mäter temperaturen, medan kretsen kan justera spänningsbegränsningar (övre och undre) externt eller internt.

AS8506 finns att få i prover och kostar 9,10 dollar styck i volymer om 1000. Det går även att få en variant som inte är ämnad att användas i fordon, AS8506C, som kostar 7.80 dollar styck i samma volymer.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)