JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 25 maj 2020 VECKA 22

Riskkapital till Umeås antennföretag

Kalle Fredmark, tidigare ägare av Powerbox, går tillsammans med det lokala riskkapitalbolaget Partnerinvest Övre norrland in med nytt kapital i antennbolaget Proant. Pengarna ska användas för att starta ett kontor i Tyskland och för att utveckla nya modeller.
– En stor del av vår försäljning går till Tyskland men det skulle kunna vara mer, och vi hinner inte med det själva, säger Tomas Rutfors som är vd och grundare av Proant.

Även om Proant har ett standardsortiment med ytmonterade antenner för bland annat GSM, GPS och Glonass, liksom för frekvensbanden 868/915 MHz, 2,4 GHz och 5,5 GHz blir funktionen alltid bättre om antennerna skräddarsys för produkten den ska sitta i. Och lokal närvaro gör att fler kunder kan bearbetas.

– Många som provat att sätta dit en antenn från hyllan har upptäckt att det inte fungerar optimalt, då behöver man hjälp att fixa till det. På samma sätt som du debuggar elektronik, behöver du optimera antennen.

För att ha råd att anställa en säljare i Tyskland och dessutom kunna öka takten i utvecklingsarbetet, har Kalle Fredmark och det lokala riskkapitalbolaget Partnerinvest Övre norrland gått in med pengar. Hur mycket det handlar om vill parterna inte avslöja.

Kalle Fredmark blir dessutom styrelseordförande. Att han engagerat sig i bolaget är lite av en slump.

– Vi träffades på en resa till och från Electronica för några år sedan och har hållit kontakten. Han har coachat oss och när vi nu ville ta in pengar var han intresserad, säger Tomas Rutfors.

Proant lanserade en ny generation antenner sent i höstas kallad Onboard SMD. Antennen består av en stansad och bockad plåt, helt utan behov av  dielektriskt substrat. Den är kapacitivt kopplad genom de stödjande benen  – en patentsökt teknik –  vilket minskar förlusterna hos antennen och ökar prestanda. För allra högsta prestanda ska det vara ett jordplan under antennen.

Läs mer om antennen här (länk).
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)