JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
måndag 25 maj 2020 VECKA 22
HEW

Ny wifi
ska lösa
trängseln i
surfpunkterna

Den kommande wifi-standarden HEW (High Efficiency Wifi) ska gör wifi mer dynamiskt anpassningsbar, så att trafiken inte som idag dödas i ett myller av överlappande surfpunkter.
– När grunden för 802.11 lades på 90-talet fanns det inte på kartan att wifi skulle bli så populärt som det är, säger Björn Landfeldt, vetenskaplig ledare på det nygrundade ”molninstitutet” Mapci i Lund, som bland mycket annat ska arbeta med HEW-standarden.

På den tiden antog man att wifi-basstationerna skulle vara omsorgsfullt utplacerade i ett kontorslandskap efter mätningar, med minimala överlappningar i täckning – lagom för att man skulle kunna röra sig mellan accesspunkterna utan att tappa uppkopplingen.

Så har det inte blivit, vet vi alla. I centrala Hongkong finns platser där tusentals wifi-accesspunkter överlappar.

Wifistandarden 802.11 har visserligen en finurlig inbyggd adaptiv strategi för att undvika kollisioner. Men forskning har visat att den inte fungerar när överlappningen blir alltför stor. Systemet blir istället kaotiskt, oförutsägbart.

För att höja datafrekvenserna har de senaste wifiversionerna slagit samman kanaler – och höjt trängseln ytterligare.

– Situationen blir värre och värre, inte bättre, säger Björn Landfeldt.

En av idéerna inom HEW är att acceptera mångfalden av accesspunkter, men se till att de börjar prata med varandra och med terminalerna för att dela upp kanaler mellan sig och anpassa sina sändareffekter.

Något annat som HEW vill adressera är att Wifi designades för en kontorsmiljö där man tänkte sig att den huvudsakliga trafiken var nedladdningar av stora filer – ftp-trafik alltså. Idag är trafiken huvudsakligen uppstyckad i småpaket, även de tunga videosändningarna. Dessutom förekommer i stor utsträckning idag både upp- och nedladdningar.

Det arbete som Mapci gör kring HEW är något som grannen Sony Mobile kan ta med sig till IEEE. Om ett år kan man tänka sig att de grova riktlinjerna för HEW har fastlagts. Ett par år senare är detaljerna utmejlsade. Därefter vidtar test och verifiering under ytterligare ett par år innan standarden kan anses klar. Det är Björn Landfeldts bedömning.

Blir HEW bakåtkompatibel?

– Det är en intressant fråga! Om det ska bli det får man nog fortsätta att lida en del av de svagheter som finns i 802.11-standarderna. Å andra sidan finns det ju en gigantisk installerad bas som man inte bara kan stänga av, säger Björn Landfeldt.

– Antingen blir den bakåtkompatibel eller så kör man det gamla och nya parallellt – det kommer att bli en politisk fråga.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)