JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22
Extremt snabba ytemitterande lasrar som i första hand siktar på optiska switchsystem i datacentraler är vad purfärska Tvix utvecklar. Prototyper har tagits fram. Nu är företaget ute och lockar potentiella kunder som Sumitomo och Google.
Tvix utvecklar ytemitterande lasrar, så kallade T-VCSEL (transistor-vertical-cavity sur-face-emitting laser), där den avgörande skillnaden mot vanliga ytemitterande lasrar är att denna har tre kontakter istället för två. Det är alltså en transistor och inte en diod.

– På så sätt styr den två utsignaler, en elektrisk och en optisk, med hjälp av två elektriska insignaler. Det ger bland annat möjlighet till återkoppling eller en extra frihetsgrad att direkt påverka laddningsbärardynamiken och därmed överföringshastigheten, förklarar Mattias Hammar.

 
 Mattias Hammar i labbet
I Sverige finns lång erfarenhet av att utveckla ytemitterande lasrar. ABB Hafo startade tillverkning här en gång i tiden och idag tillverkar amerikanska TE Connectivity sådana lasrar i Järfälla.

För optisk switchning används idag våglängder runt 850 nm som standard. En toppmodern lasermodul med fyra kanaler kan överföra runt 100 Gbit/s, det vill säga 25 Gbit/s och kanal.

– Med en T-VCSEL har vi goda grunder för att anta att vi kan demonstrera moduler med en total överföringshastighet på 200 Gbit/s och däröver, säger Bo Hammarlund.

Men transistorkonfigurationen ger inte bara högre överföringshastighet och lägre brus. Förmågan till återkoppling av den elektriska signalen öppnar även för inbyggd effektövervakning liksom bättre linjäritet och bandbredd. Arkitekturen gör dessutom att lasern kan spänningsstyras, vilket förenklar drivelektroniken, samtidigt som flera inkopplingssätt ger möjlighet till mer avancerad signalbehandling.

Självklart finns det även utmaningar eftersom det handlar om en mer komplicerad komponent som kräver mer precis tillverkningsteknik.
Hittills har Tvix fått hjälp av KTH Innovation med den första finansieringen inför ett patent samt marknadsundersökningar. Komponenter har tillverkats, som visar bra statisk prestanda. Nu återstår optimering för att förstå potentialen för de valda tillämpningarna.

Parallellt är Bo Hammarlund ute och sprider kunskap om tekniken. På mässan Photonics West 2014, som gick av stapeln i San Francisco i början av februari, presenterade han tekniken för ett antal potentiella kunder, såsom Sumitomo och Google. För dessa företag är det mycket intressant  med komponenter som snabbt och energisnålt kan skicka optiska signaler över korta avstånd.

– Samtidigt är vår teknik generisk, så man kan tänka sig andra tillämpningar som exempelvis interconnects eller analoga tillämpningar som radio-över-fiber. Även längre våglängd, som 1 300 nm, och därmed längre avstånd över singlemodefiber kan vara intressant för stadsnät eller fiber-till-hemmet, säger Mattias Hammar.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)