JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 28 maj 2020 VECKA 22

Gifter ihop opto med kisel

Epiclarus levebröd är en gasfasepitaxi med rötter i amerikanska Bell Labs. Efter år av utvecklingsarbete närmar den sig målet att processa allt från laserdioder, optiska detektorer, vågledare och modulatorer till elektronik på ett och samma chips. Billigare och effektivare optokomponenter hägrar.
Under mitten av 1980-talet arbetades det intensivt med att bygga upp gasfasepitaxier för III-V-material. På Bell Labs vässades HVPE-tekniken (Hydrid Vapour Phase Epitaxy) under flera år, men det blev MOCVD-tekniken (Metal Organic Chemical Vapor Phase Deposition) som slutligen kommersialiserades.

– Jag tog hem HVPE-tekniken från Bell Labs när jag återvände och sedan dess har en rad doktorander arbetat med den här. Den har främst varit ett alternativt sätt att utveckla olika snabba laserdioder, som varit en bärande idé på KTH de senaste decennierna, säger Bo Hammarlund.

Men HVPE har andra fördelar, som MOCVD saknar. Den ger planariserade och halvisolerande återodlade epitaxiella skikt – två attraktiva egenskaper vid tillverkning av integrerade optokretsar (Photonic Integrated Circuits, PIC). Planariseringen behövs för att man ska kunna fortsätta processa med exempelvis litografi. Den halvisolerande egenskapen innebär att man kan leda ström endast där den behövs, väsentligen för att driva laserdioden.

 
 Sebastian Lourdudoss
– Dessa egenskaper har utnyttjats i två projekt tillsammans med amerikanska universitet finansierade av den amerikanska försvarsforskningsmyndigheten DARPA, säger Sebastian Lourdudoss.

Med stöd från Vinnova har grundarna utvecklat och patenterat en teknik för att epitaxiellt odla indiumfosfid (InP) på kiselsubstrat (Si). Denna teknik möjliggör tillverkning av optokomponenter på kisel, och har använts i ett projekt finansierat av Intel, USA.

 
 Carl Junesand
– Det ultimata målet är ju att kunna skapa vågledare och göra CMOS på kiselsubstratet, odla buffertlager i InP med vår HVPE-teknik och i ytterligare ett epitaxisteg deponera lasermaterial, kislet och processa fram funktioner som modulatorer och detektorer i III-V materialet, säger Carl Junesand, vd på Epiclarus.

Men för att få fart på verksamheten krävs mer kapital. Hittills har Epiclarus knutit till sig en del kunder som varit intresserade av återodling kring höga så kallade mesa-strukturer av kvantkaskadlasrar (Quantum Cascade Lasers).

Återodlingen är ett sätt att tjäna pengar i företagets såddfas – en verksamhet som väntas ta fart under detta år. Parallellt med detta diskuterar Epiclarus även med ett tyskt företag om att licensiera sin patenterade teknik baserad på ELOG (Epitaxial Lateral Over Growth), som används för att tillverka integrerade optiska komponenter.

– Just nu söker vi pengar för att demonstrera kvalitén på våra laserdioder. Alternativet är att finna en samarbetspartner inom telekom eller investerare i till exempel USA, säger Carl Junesand.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)