JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 15 juli 2020 VECKA 29

Schweizisk klockexpertis får hjärtat att slå

Schweizare är världsberömda för sina armbandsur. Nu har schweiziska forskare visat att samma teknik som används för att ur rörelse alstra energi till en klocka i framtiden kan hålla liv i personer med hjärtproblem – så länge hjärtat slår.
Redan för fyra år sedan började forskare vid universitetet i Bern att i samarbete med hjärtspecialister titta på att använda hjärtslag som en alternativ energikälla till pacemakrar. Målet är att i framtiden kunna eliminera batteriet helt ur pacemakrar.
 
Den första prototypen som tagits fram är baserad på teknik som går att hitta i kommersiellt tillgängliga armbandsur. Alla onödiga delar har tagits bort för att dra ner på vikt och storlek. Dessutom har forskarna utvecklat ett skräddarsytt hölje med öglor som gör att enheten kan sys fast direkt på hjärtmuskeln.

Prototypen fungerar på samma sätt som om den satt på en handled. När den utsätts för en yttre acceleration, börjar den excentriska massan hos urverket att rotera. Rotationen lindar successivt upp en mekanisk fjäder. När fjädern är fullt upplindad börjar den rullas ut, därmed får snurrandet den att fungera som en elektrisk mikrogenerator.

För att testa prototypen har forskarna utvecklat en elektrisk krets som omvandlar och lagrar energin temporärt i en buffer; energi som sedan används för att stimulera hjärtat.

Lyckade tester har utförts på en 60 kilos gris hävdar forskarna, som avslöjar att deras konstruktion i genomsnitt alstrade uteffekten 52 µW. Det är betydligt mer än de 10 µW som moderna pacemakrar drar.

– Vi har visat att det är möjligt att stimulera hjärtat genom att använda den energi som dess rörelse alstrar. Nästa steg är att i vår prototyp både integrera elektroniken för energilagring och den skräddarsydda pacemakern tillsammans med energiskördaren, säger Adrian Zurbuchen, som är en av forskarna vid University of Bern.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)