JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intels mobilprocessorer går back med miljarder
Under de senaste två åren har Intel inte tjänat ett öre på att tillverka processorer till mobiler och surfplattor, utan tvärtom förlorat 7 miljarder dollar. Styrelsen klubbade nyligen att pengarullningen ska fortsätta.
I år har Intel Mobile and Communications Group gått med i snitt en miljard dollar i förlust per kvartal.  Även fjärde kvartalet  kommer att gå med förlust.

År 2008 lanserade Intel sin nya processorfamilj Atom med siktet inställt på surfplattor och senare även telefoner. Men den är fortfarande inte konkurrenskraftig mot den brittiska ARM-arkitkekturen, och dess dussin tillverkare av processorer för mobiler och surfplattor, bland dem Qualcomm och Mediatek.

En viktig anledning till att det idag finns surfplattor från Acer, Asustek och Lenovo i butikshyllorna är att de subventioneras av Intel. Företaget står för mellan 20 och 30 dollar av produktionskostnaden för Atom-surfplattorna. Det berättar tidningen Digitimes, som hänvisar till anonyma källor hos leverantörer.

Drygt 40 miljoner pekplattor med Intel Atom kommer att ha producerats innan årets slut.

Ibland funderar styrelsen på att ge upp marknaden. Det senaste argumentet som fått företaget att ändå fortsätta försöka stavas IoT.  Internet of Things tros bli en gigantisk marknad. Den kommer att kräva processorer i alla storleksklasser och utan Atom skulle Intel ha en stor glugg i sitt laguppställning.

Det är ett skäl till att företaget fortsätter att pumpa in pengar i Atom. I alla fall om man får tro tidningen Digitimes som också avslöjar att nästa generation Androidplattor på Intel Atom kommer att ha skärmar på upp till tolv tum där dagens stannar på tio.

Under första kvartalet nästa år kommer den omtalade konvergensen mellan pc och mobil att ta sig ett mycket konkret uttryck hos Intel: de två divisionerna slås ihop till en enda kallad Client Computing Group.

Den gamle Infineonchefen Hermann Eul överser sammanslagningen som sedan kommer att ledas av Intels pc-chef Kirk Skaugen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus