JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 18 januari 2020 VECKA 03

En mycket liten krets som enkelt kopplas till de flesta typer av temperatursensorer och sedan noggrant mäter temperaturen är vad Linear Technology just släppt. Inget liknande finns sedan tidigare, hävdar företaget.
Temperatur är den vanligaste parametern som mäts världen över. För att elektriskt mäta temperatur användas ofta termoelement, temperaturberoende motståndselement som RTD (resistance temperature detector) och termistorer samt halvledare som dioder. Och idag finns en uppsjö kretsar som tar ut temperaturvärdet från dessa sensorer.

– Men de flesta kretsarna är sensorspecifika, vilket inte är förvånande med tanke på de olika hårdvaru- och mjukvarukrav som ställs för att kunna göra en noggrann mätning, säger Bob Reay, på Linear Technology.

Just detta angriper LTC2983; en första medlem i en kretsfamilj som direkt digitaliserar mätvärdet från de flesta typer av temperaturssensorer med en noggrannhet på 0,1°C och upplösning på 0,001°C.

Nykomlingen kan kännas lite överdimensionerad. Den har 20 ingångar, så den kan hantera en stor mängd olika sensorer. Med hjälp av tre 24-bitars delta-sigma-omvandlare som använder en intern 10 ppm/°C-referens kan dessutom flera mätsignaler digitaliseras samtidigt.

Under skalet huserar tre chip, ett analogt och ett digitalt båda i CMOS. Ovanpå det analoga chipet monteras den bipolära referens. För temperaturmätning krävs, enligt Linear inga andra aktiva komponenter. Till detta hör att kretsen också innehåller linjäriseringsalgoritmer för alla vanliga sensortyper.

– Det ger en kompakt lösning som det är enkelt att konstruera med. Om man vill byta sensor behövs ingen ändring av hårdvara, bara en enkel ändring av programvaran, förklarar Bob Reay.

Exempel på sensorer som LTC2983 stöder är 2, 3 eller 4-tråds-RTD, termoelement av typ B, E, J, K, N, S, R och T, termistorer på 2,25 kΩ till 30 kΩ samt temperaturkännande dioder. Den mäter signaler på mV-nivå och presenterar resultatet i Celsius eller Fahrenheit.

Kretsen matas med 2,85 till 5,25 V, kommer kapslad i en 7 x 7mm LQFP med 48 anslutningar och har SPI-gränssitt för kommunikation med omgivningen.

– Vår första krets som har hela 20 ingångar är tänkt att användas i exempelvis testutrustning, men i många fall behövs inte alls så många mätingångar så vår nästa krets i familjen kommer att ha fyra kanaler, avslöjar Bob Reay.


 


 MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)