JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 12 juli 2020 VECKA 28

Ger väderstation i din ficka

Världens första mems-sensor som kan mäta tryck, fuktighet, temperatur och luftkvalitet inomhus är vad Bosch Sensortec just utvecklat.  Siktet är inställt på mobiler och andra personliga bärbara prylar.
– Vår nya sensor förvandlar min smartmobil till en personlig väderstation i fickan, säger Thomas Block, produktansvarig på Bosch Sensortec.

Med den nya sensorn, BME680, utökar Bosch sin familj av så kallade miljösensorer. Det sker genom en integrerad gassensor som mäter lufttryck, fuktighet och den omgivande temperaturen. Hela sensorn tar inte upp mer än 3 mm x 3 mm.

Med hjälp av den inbyggda gassensorn kan BME680 upptäcka en mängd olika gaser. Därmed kan sensor användas för att exempelvis mäta kvaliteten på inomhusluften – allt för det egna personliga välbefinnande – till att detektera flyktiga organiska ämnen från färger (såsom formaldehyd), lacker, färgborttagningsmedel, rengöringsmedel, möbler, kontorsutrustning, lim, klister och alkohol.

Självklart pekar Bosch på Internet-of-Things i samband med denna lilla skapelse, men närmast som bärare ligger nog smartmobiler och andra bärbara prylar. Genom  BME680 blir det betydligt enklare att skapa personliga väderstationer, samtidigt som sensorn fixar inomhusnavigering och även kan användas för att styra olika funktioner i hemmet såsom att reglera persienner.

BME680 mäter tryck med en noggrannhet på ±0,12 Pa, vilket ger en höjdnoggrannhet på ±1 meter. Offset i temperaturkoefficient är enbart 1,5 Pa/Kelvin, vilket motsvarar temperaturstabiliteten 12,6 cm/K.  

Sensorn kan kommunicera via I2C- och SPI-gränssnitt. Likaså har den tre olika power-modes som kan konfigureras separat.

De första proverna väntas nå utvalda kunder under årets första kvartal.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)