JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
FCC kör över lagar som stoppar kommunalt bredband. FCC hänvisar sitt beslut till ett direktiv från USA:s kongress att ta bort hinder mot bredbandsinvesteringar.
– Konkurrensbegränsande byråkrati, sade FCC i fredags, och ogiltigförklarade lagar i två delstater som stoppade kommunalt bredband från att byggas ut.

Det kommunala elverket EPB i Chattanooga erbjuder sina elkunder fiber-Internet och vill utvidga erbjudandet till sina abonnenters avundsjuka grannar. Delstaten Tennessees lagar har sagt nej. Men i fredags gav FCC alltså sitt klartecken.

De två liberala ledamöterna röstade med ordföranden mot de två konservativa i beslutet.

Flera kommentatorer ser besluten som lika viktigt som FCC:s påbud om nätneutralitet i fredags.

–  Att tillåta samhällen att äga och sköta sina egna bredbandsnät är ett stort genombrott. Det kommer att kunna fungera som en motkraft i decennier mot de värsta typerna av missbruk från kabelmonopolen, säger Christopher Mitchell
på Institute for Local Self-Reliance.

Konkret gäller FCC:s beslut bara Chattanooga i Tennessee och Wilson i North Carolina. Men beslutet anses principiellt vägledande. 20 delstater hindrar på olika sätt städer och kommuner från att erbjuda bredband.

När det gäller nedladdningstakter över 25 Mbit/s – vilket FCC anser är gränsen för ”bredband” – har drygt hälften av USA:s hushåll bara en operatör att välja mellan. I Chattanooga kostar 100 Mbi/ts 58 dollar och 1 Gbit/s 70 dollar i månaden. En tredjedel av EPB:s elabonnenter är också bredbandsabonnenter, och av dessa har 7,5 procent valt 1 Gbit/s.

Sista ordet är långtifrån sagt. Både delstater, allmänna åklagare och telekomföretag har pratat om att överklaga beslutet. De kommer att hävda att FCC:s gått utanför sina domäner. Tidigare användes samma argument för att fördröja beslutet om nätneutralitet  i fem år.

– I South Carolina anser vi att den privata sektorn kan erbjuda bredbandstjänster av högre kvalitet och med högre hållbarhet och lägre risk för skattebetalarna, än lokala myndigheter, säger South Carolinas guvernör Nikki Haley.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus