JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 16 juli 2020 VECKA 29

3000 dollar bjudet for Hello Word

Sju stycken algoritmer, program och formler auktioneras ut för välgörande ändamål. Organisatören vill slå ett slag för att algoritmer ska betraktas som konstverk.
Ett av konstverken är några handskrivna rader av Brian Kernighan som implementerar det klassiska programmet Hello World i hans programspråk C.

Hello World var tänkt som en minimal demonstration av ett språk och en utvecklingsmiljö. Att lyckas kompilera och köra programmet är den första tröskeln till en ny utvecklingsmiljö.

Högsta bud i skrivande stund är 3000 dollar.

Ett annat konstverk som auktioneras ut är en formel som implementerat kärlek, lycka och vänskap för miljoner människor. OkCupid Compatibility Calculation används för matchmaking och online-dating för att kalkylera vilka par som passar bra med varandra. Det togs fram av en grupp Carnegie-Mellan-studiekamrater år 2003.

Det som auktioneras ut är ett omslag med en bild av jordklotet, streckgubbar, hjärtan och en formel. På andra sidan finns en liten dialog, som inleds med följande budskap.

–  Ska vi träffas någon gång?
–  Visst! Om och endast om 95 procent av ett genom kvadratroten ur absolutbeloppet av s är mindre än M, där M … och så vidare.

Högsta budet är 1900 dollar.

I auktionen finns också Hal Abelsons programspråk Logo – ett undervisningsspråk för barn där man genererar streckteckningar genom att styra en sköldpadda som drar en penna över skärmen. USA:s president Barack Obama gav i december i fjol kommandot MoveForward(100) i Logo varvid lille Baracks sköldpadda ritade ett 100 steg långt streck.

Konstverket i sig utgörs av en matrisskrivarutskrift av assemblerkoden till en av de första implementationerna av Logo. Tre personer har bjudit på detta konstverk och högsta budet är 1300 dollar.

Ett fjärde konstverk är ett perl-skript av Keith Winstein och Marc Horowitz som låser upp dvd-filmer så att bland annat regionkodningen sätts ur funktion. Verket kan vara olagligt att publicera.

Programmet har ett symbolvärde inom rörelser som vill  förändra upphovsrättsregler som anses hindra spridande av information.

Verket skapades år 2001 i form av tryck på en slips. Att skriva koden på en slips var en form av civil olydnad för att protestera mot och eventuellt komma runt publiceringsförbudet. I verket ingår även föreläsningsanteckningar från upphovsmannen, MIT-forskarassistenten Keith Winstein, om den inneboende konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt.

Organisatören av auktionen – Ruse Laboratories – är ett företag grundat på idén att algoritmer kan betraktas som en sorts konstverk. De verk som valts ut till auktion har valts ut för sitt estetiska värde.

Auktionen stängs ungefär vid midnatt mellan fredag och lördag, svensk tid.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)