JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Patenttrollen förlorar östra Texas

Snart räcker det inte längre att ha en brevlåda i östra Texas för att gå till domstol där. Ett enigt representanthus föreslår att företag tydligt måste ha sin hemvist där de driver rättstvister. Lagen tros komma att drabba östra Texas som idag är en populär arena för patenttvister inom elektronikindustrin.
År 2008 blev östra Texas distrikt det distrikt som avhandlade flest patentmål i USA, trots att det är en ekonomiskt ganska outvecklad region utan teknikföretag. I fjol hade aktiviteten ökat så mycket att 30 procent av USA:s samtliga patenttvister ägde rum där.

Orsaken är att patentägare gör sitt bästa för att placera sina tviser där, eftersom de anser att det ger dem en större chans att vinna. Det är exempelvis här som Ericsson sedan februari stämmer Apple för patentintrång efter att de två inte lyckats enas om nivån på mobilpatentlicenser.

Lagförslaget ställer nu mycket hårdare krav på att ett företag ska anses ha sin verksamhet på en viss ort. Syftet är att göra det svårare för företag att välja och vraka bland domstolar för att hitta den som ger bäst odds för vinst.

Rättstvister ska enligt USA:s lagar drivas där de inblandade företagen har sin hemvist. Men en dom 1990 skapade en praxis där ”hemvist” plötsligt kunde tolkas mycket generöst, konstaterar Representanthusets kommitté.

Under 00-talet började östra Texas få ett rykte om sig att ofta döma för patentägaren i tvister och patententmålen började strömma hit, för att idag ha blivit något av en specialitet för distriktet.

Ett av de bisarra uttrycken för detta är att Samsung sponsrar en isrink i staden Marshall, vilket tolkats som ett försök att göra den ortsbefolkning som bemannar patenttvisternas lekmannajuryer välvilligt inställda till företaget.  

Jurister anser att konsekvensen av lagförslaget kommer att bli att de allra flesta patentmål kommer att försvinna från östra Texas.

Kommitténs lagförslag har också andra delar. Den gemensamma nämnaren är att bromsa verksamheten för så kallade patenttroll, som ”håller entreprenörer gisslan” och kostar USA:s ekonomi miljarder dollar, enligt en av medlemmarna av kommittén.

Kommittén betonar dock att lagförslaget inte försöker pekar ut speciella företag, utan försöker stävja skadliga beteenden generellt.
 
Lagförslaget kallas Innovation Act och antogs med rösterna 24 mot 8. Här är några andra områden lagförslaget adresserar:
• Kunskapsspridning till småföretagare.
• Den som stämmer för patentintrång måste presentera mer än ett patentnummer. Den måste förklara hur patentintrånget ser ut.
• Processregler ändras för att hålla kostnaderna nere för mål som kan avgöras snabbt
• Parterna hindras från att driva upp kostnaderna för målet – en taktik som enligt kommittén används för att skrämma fram en uppgörelse.

Här är en rolig informationsfilm kring patenttroll som kommittén tycker att du ska titta på (länk).
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus