JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 14 augusti 2020 VECKA 33

IBM storsatsar på öppet molnverktyg

IBM har kallat det för ”det viktigaste öppenkodsprojektet under det senaste decenniet”. Och nu lägger företaget pengar bakom orden, bland annat ska en miljon forskare och konstruktörer ges möjlighet att lära sig Apache Spark – ett verktyg för att analysera data i molnet.
Spark är programvara som används för att göra beräkningar på stora datamängder parallellt i ett molnkluster. Ett viktigt tillämpningsområde är artificiell intelligens – att låta datorn söka efter mönster i stora datamängder, som till exempel kan vara sensordata från ett IoT-system.

Spark har högre prestanda än liknande programvara bland annat genom att det kan tillåtas använda mycket RAM-minne.

Verktyget utvecklades på universitetet i Berkeley år 2009. Det släpptes strax efter som öppen källkod och år 2013 överlämnades det till stiftelsen Apache att förvalta.

Apachestiftelsen är historiskt känd för webbservern Apache, men huserar idag flera projekt inom området molnserverberäkningar. Spark är det mest aktiva projektet på Apache idag.

IBM avdelar 3 500 av sina forskare och utvecklare på ett dussintal platser att jobba i olika Spark-projekt.  IBM:s egen molnplattform Bluemix kommer att börja erbjuda Spark bland annat för användning tillsammans med IBM:s AI-teknik SystemML – som IBM härmed dessutom släpper som öppen källkod.

Paralleller dras till de storsatsningar som IBM gjorde på operativsystemet Linux kring sekelskiftet. Då som nu donerar IBM pengar till utbildning i användandet av plattformen – en miljon forskare och konstruktörer ska få möjlighet att lära sig Spark.

IBM kommer att starta ett Spark Technology Center i San Francisco. Företaget inleder också samarbeten med flera labb på Berkeleyuniversitet.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)