JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Datakomjätten Cisco meddelar att man tar fram en gratis videokodningsteknik som standardiseras under IETF. Företaget uppger som orsak att licenssituationen kring videostandarden H.265 blivit ohållbar. Tekniken tas fram i samarbete med det befintliga öppna vidokodningsprojektet Daala.
Det kostar 16 gånger mer per enhet att teckna en licens för den nya videokodningstekniken H.265 jämfört med föregångaren H.264. Det skriver Ciscos Jonathan Rosenberg på företagets blogg.

Då räknar han endast in avgifterna till de två licenspooler som finns, som inte inkluderar alla som gör patentanspråk på H.265-teknik. Räkningen kan alltså bli större än så. Det här betyder enligt Cisco att många tillämpningsområden kommer att vara helt uteslutna för H.265, som exempelvis gratisprogram och öppenkodsprojekt.

Ciscos lösning är att utveckla en ny videokodare. Projektet kallas Thor.

– Branschen behöver en ny generation videokodare av hög kvalitet som kan användas överallt, skriver Jonathan Rosenberg.

Cisco följer därmed i fotspåren på Google, som köpt och utvecklar de fria alternativen VP8 och VP9 som alternativ till både H.264 och H.265.  Cisco anser dock att Thor är ett mer öppet alternativ eftersom utvecklingen sker öppet och framför allt för att man underkastar det en standardisering i IETF och dess internetvideogrupp Netvc.

Thor tas fram i samarbete med det befintliga öppenkodsprojektet Daala. Det finns redan konkreta förslag om att dela komponenter mellan dem. Daala stöds av Mozilla, som utvecklar webbläsaren Firefox.

Med i projektet finns erfarna videoexperter där de norska seniora medarbetarna Gisle Bjøntegaard och Arild Fuldseth pekas ut.

Här finns också ett gäng ärrade patentjurister med uppdraget att hjälpa utvecklarna undvika patenterad teknik – det är i stor utsträckning risken för att trampa i patentminor som styr teknikvalet.

Oron kring patentsituationen kring H.265 har funnits i flera år. Dess föregångare bland videokodare har varit enkla att licensera från organisationen MPEG LA, men i våras fick MPEG LA en ”konkurrerande” patentpool, och för att vara säker på att inte trampa i någon patentfälla för H.265  behöver du teckna licens med båda. Som Jonathan Rosenberg berättar finns dessutom fortfarande patentägande företag som står utanför båda poolerna.

Projektet Daala, liksom Netvc, har tidigare beskrivits som en generation videokodningsteknik efter VP9 och H.265.  Den första versionen av Netvc planeras att presenteras sommaren 2017. Googles VP9 däremot används och stöds i hårdvara redan idag.
 
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)