JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 12 augusti 2020 VECKA 33

Ger liv åt dina IoT-prylar

Om fem år väntas över 5 miljarder prylar med trådlösa sensornoder vara uppkopplade till Internet. De ska helst skörda sin egen energi och fungera smärtfritt under många år. Nu lanserar Cypress en pusselbit till detta scenario, en familj PMIC-kretsar som drivs av en 1 cm x 1 cm solcellsmodul och även fungerar inomhus.
– De trådlösa sensornoder som kommer att driva tillväxt inom IoT är självförsörjande, ska stoppas in var som helst i över 10 år och måste kosta minimalt att implementera och underhålla, säger Kiyoe Nagaya, på Cypress i ett pressmeddelande.

I framtiden spås trådlösa sensornoder överallt – i ditt hem för att koppla upp olika prylar så att du kan styra dem över nätet, på fabriken, i ladugården eller köpcentret för att övervakar miljön, på butikshyllan och så vidare. Flertalet av dessa små noder måste klara sig utan batteri, istället ska de ta sin energi från ljus, vibrationer eller värme för att sedan kommunicera sitt budskap över en länk.

För just detta har Cypress utvecklat tre monolitiska effekthanteringskretsar (PMIC) som tar sin energi från en 1 cm x 1 cm solcellsmodul. De kommunicerar trådlöst över en separat Bluetooth LE-modul med en starteffekt på 1,2 µW, vilket enligt Cypress är fyra gånger lägre än bästa jämförbara alternativ, och en strömförbrukning på bara 250 nA.

En intressant detalj är att Cypress hävdar att brist på solsken inte kommer att vara ett problem för de nya kretsarna. De fungerar ner till 200 lux, vilket till och med påstås vara något mörkare än på ett genomsnittligt kontor.

Först ut i den nya PMIC-familjen är S6AE101A. Prover finns, medan volymer väntas till årets fjärde kvartal.

Cypress erbjuder även ett utvecklingspaket –  Solar-Powered IoT Device Kit – bestående av ett baskort med solpanel och en Bluetooth-L-USB-brygga för 49 dollar.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)