JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 6 augusti 2020 VECKA 32

Styr inomhusmiljön storskaligt

Aldrig tidigare har det gått så snabbt och enkelt att installera ett system som styr inomhusklimatet i stora fastigheter. Det hävdar Göteborgsföretaget Swegon – specialist på ventilations- och inomhusklimatsystem – som idag trummar ut ett helt nytt system baserat på Lumenradios plattform som trådlöst kan koppla ihop och styra tusentals sensorer, ställdon och spjäll.

När Nordens största mässa för bygg- och fastighetsbranschen, Nordbygg, idag slår upp dörrarna på Stockholmsmässan i Älvsjö står Swegon redo för sin jättesatsning: lansering av ett helt nytt systemet döpt till just Nya Wise.

Systemet är utvecklat i samarbete med Göteborgsföretaget Lumenradio vars frekvenshoppande teknik, kallad Cognitive Coexistens Technology, är en viktig pusselbit för att radiomodulerna i nätet automatiskt ska kommunicera på de frekvenser som är lämpligast.

– Trots att det finns tusentals noder i ett och samma system så har installationen aldrig varit lättare, säger Jan Risén, ansvarig för systemutveckling på Swegon.

En viktig drivkraft i utvecklingsarbetet har varit att möta de ökande krav på energieffektivitet som nått fastighetsbranschen i och med ny lagstiftning inom miljöområdet. Även flexibilitet i systemet är en viktig ingrediens för att hålla nere kostnaden, men också för att förenkla underhåll.

Basen i Nya Wise är Lumenradios plattform MiraOne som kan hantera många tusen noder och ansluta dem i ett tillförlitligt ip-baserat meshnät. På så sätt kan systemet få sensorer, ställdon och spjäll att kommunicera trådlöst och effektivt för att skapa en skräddarsydd lösning för inomhusklimatet i en viss fastighet.

– Jag vågar påstå att Swegon är världsunika i sin bransch att lansera ett sant IoT-baserat inomhusklimatsystem. Det är få bolag i världen som tar ett sånt helhetsgrepp runt IoT och dess fördelar, säger Niclas Norlén, teknikchef på Lumenradio till Elektroniktidningen.

I sin monter på Nordbygg har Swegon byggt upp en demonstration av sitt trådlösa inomhusklimatsystem, med en mängd uppkopplade noder.

– Jag är imponerad över hur spännande man lyckas presentera sitt nya system. Det är väl värt ett besök, säger Niclas Norlén.

Elektroniktidningen har tidigare skrivit en längre artikel om Lumenradios teknik som kan läsas här (länk).

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)