JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 21 februari 2020 VECKA 08

Räknar komponenter med röntgen

Stoppa in komponentrullen i röntgenmaskinen och låt den räkna ut hur många komponenter den innehåller. Det spelar ingen roll om det år pepparkornsstora 01005 eller stora BGA-kretsar. XRHCount från tyska Visiconsult klarar hela spannet automatiskt.

Ett stopp i en ytmonteringslina kan bero på olika saker inklusive att komponenterna i en feeder tar slut. Normalt ska det inte vara något problem, å andra sidan har det hittills inte funnit något enkelt sätt att ta reda på hur många komponenter som finns kvar i en påbörjad rulle. Att räkna dem för hand är tidsödande och inte alltid tillförlitligt.

Visiconsult är experter på olika typer av röntgenutrustningar för industrin och har tagit fram en maskin som kan räkna komponenter med hjälp av just röntgenbilden. Enligt företaget kan systemet också klassificera komponenterna på egen hand förutsatt att de finns i databasen.

Det går att koppla ihop maskinen med programvara från bland annat Fuji, Trax och Cogiscan så att resultaten automatiskt blir tillgängliga för den som planerar produktionen.

Systemet används redan av bland annat kontraktstillverkaren Flex och klarar komponentrullar upp till 40 cm. Det kan räkna antalet komponenter med en noggrannhet på 99,9 procent. Maskinen upptar 1,2x0,85 meter av golvytan och säljs av Scanditron.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)