JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 22 februari 2020 VECKA 08

umeaEtt Lorawan-nät täcker nu centrala Umeå. Den lilla elektronikkonsulten Elsys kan därmed utropa sig till operatör för Sveriges första stadstäckande trådlösa IoT-nät.

Elsys ELGTIO KM RÅCKVIDD OCH TIO ÅRS BATTERI
Lorawan (LoRaWAN) är en radioteknik med låg bandbredd – i Umeå upp till 11 kbit/s – men bra täckning och lång batteritid i ändnoderna.

Nätet har liknande struktur som ett mobilnät. Alla sensorer pratar direkt med basstationerna som i sin tur är kopplade mot en server.

Lorawan konkurrerar med andra LPWAN-protokoll som Sigfox och de kommande telekomstandarderna LTE-M och NB-IoT.

En annan vanlig IoT-topologi är små lokala nät som länkar sig till en lokal gateway via wifi, Zigbee, eller Bluetooth.

Hittills har Elsys använt nätet för att testa och utvärdera sina egna Lora-sensorer och  -basstationer. Nu öppnar företaget sitt nät för alla intresserade.  

Företaget har tidigare gjort IoT-installationer som använt 802.15.4 eller 4G-modem.

– Men i många installationer är den korta räckvidden i 802.15.4 ett problem. Det krävs många mottagare bara för att till exempel täcka in en byggnad, säger Elsys teknikchef Peter Björk.

– Uppkopplade system med 4G har en hög kostnad och energiförbrukning som gör att den tekniken inte är lämplig för många IoT-applikationer.

Det finns en uppsjö Lorawan-sensorer av olika slag som du nu kan koppla in på Elsys Umeånät. Företaget har dessutom utvecklat egna sensorer för smarta hem och industriellt bruk.  Också basstationen är en egen konstruktion. 

Fyra basstationer täcker in de centrala delarna av Umeå. Räckvidden för Lorawan i stadsmiljö är mellan två och fem kilometer beroende på om sensorn är monterad inom- eller utomhus

– Vi har gjort en del mätningar med sensorerna på olika platser i Umeå, men inte systematiskt, så visst kan det finnas fläckar dit det är svårt att nå.
 
Nästa nummer av magasinet Elektroniktidningen innehåller en längre artikel om Elsys IoT-nät där vi bland annat frågar hur Lorawan står sig mot konkurrerande IoT-nät som Sigfox och kommande LTE-standarder. Majnumret kommer ut i slutet av nästa vecka och om du tecknar en kostnadsfri prenumeration idag (länk) hinner du få det i brevlådan.

MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)