JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

I somras släppte Ericsson en mjukvarumodul som ger dagens mobilnät 5G-liknande egenskaper. Nu kommer tillhörande radiohårdvara som gör det möjligt för operatörerna att testa kommersiella aktiviteter på frekvensband upp till 6 GHz.

Världens första 5G-radio. Så presenterar Ericsson den nya radioenheten AIR 6468 som samtidigt är den första produkten i NR-familjen där NR står för New Radio. NR är en vidareutveckling av den ”kabinväska” som släpptes i november förra året och som används av operatörer världen över i fältförsök med 5G-teknik (länk).

AIR 6468 har – precis som kabinväskan – 64 stycken kanaler för sändning och 64 för mottagning.

– Den grundläggande funktionaliteten är massiv MIMO och beamforming, samt MU-MIMO. Denna funktionalitet är desamma i båda produkterna, så ur denna aspekt har vi kommersialiserat 5G-koncept från ”kabinväskan”, förklarar Joakim Sorelius, som är ansvarig för 5G-arkitekturen, i ett epostmeddelande.

Operatörerna kan därmed börja bygga kommersiella tjänster som drar nytta av funktioner som massiv Mimo, Mimo till flera användare, virtualisering av mobilnäten, fördröjningar som krymper neråt 1 ms och annat som blir verklighet med 5G.

Förutom radiohårdvaran i AIR 6468 behövs samma basband som används till kabinväskan, det vill säga Baseband 5216.

Samtidigt fortsätter vidareutvecklingen av kabinväskan, som ligger på 15 GHz och därmed är tänkt för lite andra tillämpningar än AIR 6468 som klarar frekvenser upp till 6 GHz.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)