JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Efterfrågan på laserradar kommer att öka dramatiskt under 2018 och 2019. Det tror amerikanska lidartillverkaren Velodyne och uppgraderar sin produktionskapacitet till en miljon lidar om året.

Experiment med självkörande bilar sker oftast med en lidar från Velodyne på taket. Företaget tror efterfrågan kommer att växa ännu mer och förbereder sig nu för att kunna producera massvolymer. 

– Antalet självkörande bilar kommer att öka för varje månad som går, säger Velodynes ordförande Mike Jellen.

– Vi behöver ha kapaciteten på plats för att stödja en dramatisk ökning som kommer att börja år 2018 och fortsätta in i 2019.

Företaget bygger ut sin säljorganisation i såväl USA och Europa som i Asien och siktar på att kunna tillverka en dryg miljon lidar år 2018. 

En lidar bygger en tredimensionell karta av omgivningen genom att skicka ut laserpulser och mäta hur lång tid det tar för dem att studsa tillbaka. De första lidarna från Velodyne var stora burkar med fysiskt roterande lasrar och kostade flera hundra tusen kronor.

Sedan dess har priset och storleken sjunkit och nästa generation lidar utan rörliga delar är på väg från flera tillverkare. Velodyne har en modell på gång som ska kosta 50 dollar som färdigt system i handeln.

Nyckelkomponenten i den kommande lidarn – som ska bli en hel familj – är en fyra kvadratmillimeter stor galliumnitridkrets framtagen tillsammans med amerikandka EPC.

Velodyne lovar ytterligare innovationer inom området och har öppnat en forsknings- och utvecklingsavdelning i Alameda i Kalifornien.

Tillverkningen kommer att ske i USA, nära företagets högkvarter i San Jose, i den fabrik på 18 000 kvadratmeter som redan tillverkar företagets lidarburk HDL-64.

Har du en subwoofer från 1900-talet av märket Velodyne är den tillverkad i samma fabrik.

BILDTEXT: Dagens lidar är stora burkar med rörliga delar. Nästa generation lider från Velodyne bygger på en galliumnitridkrets från EPC.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)