JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Tryck in alla data från alla sensorer i ena änden av en ensam pipeline och få ut rattutslag och gaspådrag i andra änden. Det är Mentors uppfattning om hur en självkörande bil ska konstrueras. Hårdvaran lanseras idag och heter DRS360.

Självkörningsexperiment med bilar görs idag huvudsakligen på processorhårdvara från Nvidia. Men konkurrenter börjar dyka upp, och nu kommer en från Mentor.

En FPGA, en systemkrets och en styrprocessor lagda i serie. Så ser självkörningskortet DRS360 ut. FPGA:n tar emot råa, obearbetade sensordata från radar, lidar, kamera och ultraljud. Den avslutande styrkretsen skickar ut styrsignaler. Däremellan sker sensorfusion i FPGA:n och sedan mönsterigenkänning i djupa neuronnät.*

Centraliseringen av databehandlingen är något som gör plattformen unik, enligt Mentor. Dagens plattformar för AD (automatic driving) och ADAS (automatic driver assistance) gör distribuerad databearbetning av signalerna från de olika sensorerna, innan de sammanställs centralt.

Vinsten med centraliseringen är enligt Mentor kortare tidsfördröjningar, lägre energiförbrukning och bättre kvalitet på styrningen eftersom varje steg av bearbetning stjäl datakvalitet från sensorerna. 

Upplägget ger dessutom gratis tidssynkronisering av data från sensorerna.

Andrew Patterson

– Vi tror att arkitekturen är mycket stark och teorin är redan bevisad i prototyper i våra laboratorier. Projektet har gått i två år och har stora investeringar i människor, pengar och partnerskap, berättar Andrew Patterson, chef för affärsutveckling inom självkörningsteknik på Mentor.

Det här är en hårdvaruplattform, medan mjukvaran för självkörning kommer att utvecklas av Mentor och kunder i samarbete. Det betyder inte att plattformen är tom på mjukvara utan den levereras med algoritmer för exempelvis sensorfusion, bildanalys, djupa neuronnät och beslut.

Framför allt har Mentor enligt tidningen EE Times tagit fram en omsorgsfullt patenterad algoritm för att smälta samman sensordata från de vitt skilda sensortyperna till en gemensam representation. 

De första testen på väg kommer att inledas om 3–4 månader.

Volvo Drive me använder sju radar, åtta kameror, tolv ultraljudssensorer och en lidar – skulle DRS360 kunna svälja så mycket sensordata?

– Vi har inte publicerat några siffror på kapaciteten och jag vill inte säga fel så jag måste kolla upp det. 

Något som kan hjälpa upp den praktiska prestandan är att endast de data som är relevanta för den aktuella körsituationen pumpas in i pipelinen. Av dessa sensordata bearbetas endast endast den delmängd som handlar om del av den omgivningen som är intressant för stunden.

Den första generation av produkten som finns nu är konstruerad för skarp produktion.

Mentor – som sedan november är en avdelning av Siemens – är stor inom fordonselektronik med lösningar för bland annat elektrifiering, användargränssnitt, uppkoppling och Elektronisk och elektrisk arkitektur. Men självkörning och ADAS har hittills legat utanför företagets domäner. Äran för den nya kompetensen ger Mentor till tyska XS Embedded som Mentor köpte redan 2014.

Det ska redan finnas ett antal kunder, men Mentor har inte gått ut  med några namn.
  
Plattformen är uttryckligen avsedd för  självkörning. ADAS kan möjligen komma ut som en biprodukt.


FOTNOT: (*) En tidigare version av texten sade att DRS360 innehål två FPGA:er, men det är bara en

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)