JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mäter på millimetern när var jorden är

Med hjälp av radiosignaler från avlägsna svarta hål ska Onsalas tvillingteleskop – Chalmers nyaste mätinstrument – mäta hur jorden rör sig. Mätningen görs med millimeterprecision.

Onsala rymdobservatorium har fått två toppmoderna parabolantenner med diametern 13,2 meter. De ingår i ett nytt internationellt nätverk av teleskop under uppbyggnad. I nätverket, kallat VGOS (VLBI Global Observing System), ingår teleskop i Tyskland, USA, Spanien samt på Azorerna och Svalbard.

Målet är att kunna mäta de olika teleskopens positioner relativt varandra med millimeterprecision. Idag görs liknande mätningar, men med centimeterprecision.

– Mätningarna som tvillingteleskopen kommer att göra är viktiga för grundforskning om jorden och hur den rör sig. De är också kritiska för mätningar av den globala havsnivån, säger Rüdiger Haas, professor i rymdgeodesi vid Chalmers.

Med hjälp av så kallad långbasinterferometri – som också används av astronomer för att göra extremt högupplösta bilder av till exempel galaxer och stjärnor – mäts positioner för avlägsna radiokällor på himlen.

Källorna – så kallade kvasarer – är galaxkärnor miljarder ljusårs bort, där omgivningarna runt växande supermassiva svarta hål lyser starkt på olika våglängder. Skillnader i ankomsttid för radiovågorna från galaxkärnorna till olika teleskop används för att fastställa teleskopens lägen relativt jordens mitt.

– Inom radioastronomin driver nyfikenhet om vårt kosmos fram ny teknik som kan utnyttjas i mänsklighetens tjänst. Tvillingteleskopen är nya, påtagliga bevis för att vi i Sverige och vid Chalmers tänker fortsätta med den traditionen långt in i framtiden, säger John Conway, föreståndare för Onsala rymdobservatorium i norra Halland.

Nu på torsdag invigs tvillingteleskopen av av landshövdingarna i Hallands och Västra Götalands län.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus