JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

Du som utvecklar självkörande bilar på Nvidias Drive PX-kort – ja, jag tittar på dig, Volvo – kan nu plugga in dina algoritmer som komponenter i en svenskt ramverk – Autosar-plattformen Arctic core från Arccore i Göteborg.

Arccore lyfter fram att implementationen är tänkt att användas för utveckling och att den stöder säkerhetskritiska system.

Nvidas PX-plattform är ett populärt val bland utvecklare av självkörande bilar. Den är hjärnan i den självkörande bilen, och analyserar omgivningen utifrån data från sensorerna, och fattar beslut om köråtgärder.

En av många PX-användare är Volvos projekt Drive me. Arctic core ska vara lämplig för utveckling av självkörning i bilar, lastbilar och andra fordon.

Arccores PX-implementation följer standarden Autosar, som styckar upp fordonets mjukvara i separata komponenter och låter dem kommunicera över Ethernet eller Can.

Autosar används idag i en stor mängd bilmodeller i produktion. Svenska exempel är samtliga nya modeller från Volvo CC byggda på plattformen, SPA, till exempel XC90, V90 och XC60, liksom i Volvo Trucks FH-lastbilsfamilj.

Även BMW, VW och Daimler, samtliga europeiska OEM:er, använder Autosar, och asiatiska tillverkare introducerar Autosar.

Nvidia levereras redan med en Autosar-stack, som liksom Arctic core bygger på Linux.

Nvidia själv har inget emot att man byter ut dess stack, utan gör tummen upp för Arccores implementation i ett pressmeddelande från Arccore, och kallar den för en ”kraftfull mjukvarustack” för allt från etablerade fordonstillverkare till nyföretag och forskningsgrupper.

Arctic core körs på Linux på Nvidias Tegra-processorer och Infineons Aurix-styrkretsar.

Arccore öppnade i början av maj ett kontor i Palo Alto, Kalifornien och uppgav då att ytterligare ett kontor planerades i Shanghai i Kina

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

 

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)