JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IMX-processor på Cortex M7

App-processorfamiljen IMX har plötsligt fått en styrkrets som medlem. NXP tycker att Cortex M7 – som är cpu i den nya familjen RT – är så kraftfull att den förtjänar en befordran och utnämner IMX RT1050  till en ”crossover”, ett mellanting mellan en app-processor och en styrkrets.

Den första IMX-processorn släpptes 2002 med en ARM9-cpu. Sedan Arm introducerade uppdelningen i de tre familjerna A, R och M har IMX alltid uppgraderats med A-kärnor, ”A" för applikationsprocessorer. 

I den nya processorn IMX RT1050 tar NXP ett kliv nedåt i prestanda, funktionalitet, strömförbrukning och pris genom att låta styrkretskärnan Cortex M7 vara cpu. 

Kretsen är avsedd för IoT, konsument, industri, medicinteknik, industriautomation, hemautomation, motorstyrning och kraftomvandling.

Det finns IMX-processorer med Cortex M-kärnor sedan tidigare. Men bara i form av hjälpkärnor. NXP har flera styrkretsfamiljer sedan tidigare, bland annat Cortex M-familjerna LPC och Kinetis, där bland annat Kinetis V finns med Cortex M7-kärnor. Men nu expanderar alltså IMX in på styrkretsarnas territorium. NXP talar om RT1050 som en ”konvergens mellan approcessorer och styrkretsar.”

Tidigare IMX-processorer kan köra Linux och andra fullfjädrade operativsystem. Cortex M-cpu:er är inte avsedd för sådant. De saknar något som kallas minneshanteringsenhet (MMU) som gör det praktiskt möjligt att dynamiskt dela upp det fysiska minnet mellan olika program.

Ett utvärderingskort på i.MX RT1050 heter EVK. Här med en 4,3-tums LED-TFT på 480 x 272 punkter.

Så RT1050 kommer att få nöja sig med statisk programvara eventuellt snurrande i något av realtidsoperativsystemen FreeRTOS, ARM Mbed eller Zephyr. 

RT1050 innehåller många kärnor vid sidan av M7:an. Det som ger den dess kraftfullhet – och kan få den att kännas lite grand som en styrkrets på steroider – är att den har kärnor för 2D-grafik och gränssnitt för LCD-skärm och CSI-kamera. Den stöder också flerkanalsljud.

Det betyder att den exempelvis strömsnålt kan driva ett snyggt audiovisuellt användargränssnitt.

Den är den hittills kraftfullaste processor som låtit mäta upp sig i Coremark. Med 3020 poäng är den 50 procent snabbare än närmaste Cortex M7-krets. Samtidigt drar den 110 μA/MHz vilket enligt NXP är hälften till en tredjedel av konkurrenternas Cortex M7-kretsar.

RT1050 håller cybersäkerhetsfanan högt med en AES-128-kryptokärna, High Assurance Boot och QSPI-flashdekryptering.

Klockan tickar i upp till 600 MHz och processorn har 512 kbyte SRAM och 32 + 32 kbyte cache, plus externt RAM om du vill. På kretsen finns en integrerad DC-omvandlare som ska ersätta en extern PMIC. 

Kretsen finns nu och kostar knappt tre dollar i 10 k-volymer. 

Under andra kvartalet släpps den enklare RT1020 med halva minnet och cachen, och utan vare sig 2D-grafik, CSI eller LCD. Den är klockad till 500 MHZ och kostar 2 dollar och 18 cent.

Svenska IAR Embedded Workbench stöder den nya IMX RT-familj som de båda ingår i, liksom MCUXpresso och ARM Keil.

Den höga Coremarkpoängen för RT1050 fick NXP genom att använda IAR Embedded Workbench.

NXP antyder att framtida kretsar kan komma att skruva upp frekvensen till 1 GHz.

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus