JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
torsdag 9 december 2021 VECKA 49

Förarstolen är inte längre tom i några av Waymos självkörande experimentbilar, enligt uppgifter till tidningen The Information. 

Innan januari är över kommer Waymo att starta en kommersiell robottaxitjänst med tomma förarstolar i Phoenix. Detta är i alla fall vad företaget självt tidigare meddelat, och enligt nyhetsbyrån Bloomberg var den senaste planen att premiären skulle ske redan innan detta år var till ända.

Men om det stämmer att företaget sedan några veckor börjat sätta tillbaka övervakare i förarstolar som tidigare under utveckligen varit tomma, är detta ett omen om att den tidsplanen kan komma att spricka.

Robottaxipremiären skulle ha varit  en milstolpe för utvecklingen mot självkörande bilar. Ingen annan än Waymo har annonserat näraliggande planer på att sjösätta självkörning på SAE-nivå 4, som innebär att ingen mänsklig förare behöver ta över styrningen under någon del av resan.

Enligt tidningen The Information har Waymo dessutom vidtagit nya säkerhetsåtgärder även i de fordon som haft övervakningspersonal i förarstolen. Dessa har nu börjat filmas för övervakning av deras vakenhet. De har också börjat få sällskap i framsätet av ytterligare personal.

Den åtgärden tros vara en respons på en händelse då Waymo under testkörning orsakade en olycka då övervakaren i framsätet somnade och omedvetet stängde av självkörningsfunktionen.

The Information har ytterligare skvaller om Waymos testkörning. När det inte finns någon personal i fordonet är plan B för en osäker robottaxi att konsultera en bemannad kommandocentral. Waymos kommandocentraler har dock tidvis varit underbemannade och passagerare har tvingats vänta i flera minuter i stillastående bilar.

Waymo meddelade i onsdags att att företaget skapat en ny central roll i organisationen: chief safety officer. Den första personen med den beteckningen på sitt visitkort heter Debbie Hersman. Hon är ingen mindre än ordföranden och vd:n för den ideella säkerhetsorganisationen National Safety Council, som bevakat  arbetsplatssäkerhet sedan den grundades år 1913 och idag bland annat organiserar utbildning och konferenser kring trafiksäkerhet.

MER LÄSNING: