JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 16 juli 2020 VECKA 29

I slutet av november tog åtta småföretag chansen att åka till det europeiska nätverks­eventet EFECS i Lissabon. De fick möjlighet att ta del av senaste forskningsresultaten, nätverka och diskutera sam­arbetsprojekt.

– Det vi hoppas är att de har fått erfarenheter av hur det kan gå till, att de knutit bra kontakter, vidgat sina nätverk och hittat nya affärsmöjligheter, säger Pär-Erik Martinsson på Digital Sweden som är en samverkansorganisation mellan flera olika strategiska innovationsprogram inom IT, elektronik och automation och som verkar för ökad internationalisering.

Några av företagen som var med kom hem med konkreta idéer till EU-projekt.

– Vi ska försöka stötta dem så att de får in en ansökan.

EFECS, European Forum for Electronic Components and Systems, arrangeras av ECSEL som är ett av EU:s innovationsprogram tillsammans med EU-programmen Aeneas, Artemis Industry Association och Eposs.

EFECS hölls i Lissabon den 20 till 22 november och samlade runt 500 personer. Det har fokus på elektronik i form av både hård- och mjukvara och är tänkt för företag, institut och andra som vill hitta samarbetspartners i andra länder, ett krav för att kunna formera ett EU-sponsrat utvecklingsprojekt. Förutom presentationer finns en mindre utställning där olika EU-projekt visar vad de åstadkommit.

Denna gång hade Vinnova ställt upp med resebidrag till småföretag vilket Xenergic, Thinfilm Electronics, Rubico, Myvox, IGV, Grepit, EK Power Solutions och Chromogenics nappat på.

– Om man aldrig har jobbat internationellt kan det kännas abstrakt. Vi hjälpte dem att få erfarenhet, säger Pär-Erik Martinsson.

Ett antal större svenska företag hade dessutom åkt ned på egen bekostnad.

– Det var ett väldigt bra initiativ som gav nya infallsvinklar, säger Widar Wernöe på EK Power Solutions och tillägger:

– Det var bra med de förbokade mötena på 20 minuter där man berättar vad man gör och diskuterar om man kan göra något gemensamt.

Även om svenska företag på intet sätt är dåliga på att delta i EU-finansierade projekt skulle vi kunna bli betydligt bättre.

Sedan ECSEL startade år 2014 har ungefär en halv miljard kronor gått till svenska projekt men det finns utrymme för fler. Vissa år förbrukas nätt och jämt den svenska budgeten trots att beviljandegraden oftast är 30 till 40 procent vilket är högt med europeiska mått.

Nästa EFECS-konferens är om ett år men den som missade Lissabon har en ny chans redan under mitten av januari, då det ordnas ett lite mindre event i Berlin med fokus på att formera projekt.

 

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)