JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart strömbrytare vann 1,25 miljoner

Genom att byta ut dagens mekaniska mikrobrytare i säkringsskåpet mot elektroniska brytare som dessutom kan mäta och styra strömmen, kan stockholmsföretaget Blixt Tech skapa nya tjänster, som att fjärrstyra värmen. Lösningen belönades med Inission Innovation Award på branschmässan Elektronik 2019 i Göteborg.

Priset består av utvecklings- och tillverkningstjänster upp till  1,25 miljoner kronor hos kontraktstillverkaren Inission och konsultbolaget Prevas.

Dagens säkringar för 230 volt är rent mekaniska och måste återställas manuellt när de löst ut. Eller bytas om det handlar om en smältsäkring som den klassiska porslinsproppen.

– Vi är de enda som helt och hållet ersatt all mekanik i mikrobrytarna med elektronik, sade Trued Holmquist, en av fyra grundare av Blixt Tech, när Elektroniktidningen intervjuade honom för ett år sedan (länk).

Men visionerna hos företaget är betydligt större än att putta ut de mekaniska dvärgbrytarna från proppskåpen. Den elektroniska brytaren kan också mäta och reglera strömmen i realtid vilket kan användas för att styra den tillförda effekten. Tekniken kan också användas i helt andra sammanhang, som i testriggar till fordon för att koppla in och ur signaler och ström.

Brytare är egentligen fel ord för att beskriva Blixts lösning, den liknar mer en vattenkran som kan reglera flödet av strömmen, inte en omkopplare med två lägen.

Övriga finalister var Uppsalaföretaget Chromogenics med sitt elektrokroma glas som kan reglera ljusinsläppet på liknande sätt som en gardin eller persienn.

Den tredje finalisten var Labtrino som tagit fram en utanpåliggande och uppkopplad vattenmätare för lägenheter. Produkten är enkel och billig att installera vilket öppnar för individuell mätning i varje lägenhet, en åtgärd som beräknas minska förbrukningen med åtminstone 30 procent.

Labtrino fick publikens pris som röstades fram på plats och bestod av 50 000 kronor kontant.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus