JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

Örebro tingsrätt häktar tre män misstänkta för dumpning av batteriavfall. Åklagaren misstänker att brottet kan ha pågått ända sedan 1 januari 2018 och omfatta upp till 2000 ton batteriavfall.

Elektroniktidningen har tidigare berättat hur batterier som samlats in för återvinning utomlands, istället dumpats på en gård i Kumla, en byggtomt i Örebro och en soptipp i Eskilstuna. 

Tidigare har det talats om att dumpningen pågått under 2019 och omfattat hundratals ton avfall. Åklagare misstänker nu att brott kan ha skett även under år 2018 och kan omfatta nära 2000 ton avfall.

Kumla kommun planerar för hur den ska gå vidare efter saneringen. Kanske finns ännu mer dumpat avfall på gården i Hällabrottet? 

Åsa Pettersson

– Vår utgångspunkt är att resten av fastigheten behöver undersökas, säger miljöchef Åsa Pettersson till Elektroniktidningen.

Alla de tre häktade förnekar brott. Också en fjärde person är misstänkt, men inte häktad. 

Det var tidningen Expressen som i december avslöjade att en utredning pågick. Enligt Expressen är de häktade kopplade till gården i Kumla, till byggtomten i Örebro som tagit emot avfall och till LMA-gruppen som är en i kedjan av entreprenörer som hanterat avfallet. 

Avfallet härstammar från de batterier du kanske själv kastat i återvinningsbehållare. Kommunernas organisation Elkretsen ansvarar för att de återvinns.

Elkretsen har i samband med skandalen sagt upp avtalet med sin entreprenör Urecycle, som i sin tur därför varslat sina 23 anställda i Karlskoga om uppsägning.

LMA-gruppen – där en medarbetare häktats – tog emot avfallet från företaget Urecycle, som enligt en miljöinspektör på Karlskoga kommun hade märkt avfallet på fel sätt. Enligt Urecycle handlar skillnaden i märkning dock bara om skilda perspektiv. Avfallet hade inte varit ”miljöfarligt” om det hanterats rätt.

Pekka Väänenen

– Materialet ska gå till materialåtervinning med högt metallinnehåll. Om det däremot står där det inte ska vara, som exempelvis en åker i Örebro, så blir det farligt avfall, säger Urecycles vd Pekka Väänenen till Elektroniktidningen.

Åtal ska väckas senast i mitten av februari. Straffen kan bli allt från böter till fängelse i upp till sex år, om brottet är grovt. Brotten hanteras av riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. 

 

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus